Ljetna letargija na domaćoj burzi dok na Wall Streetu pršti optimizam

Autor: Poslovni dnevnik , 08. kolovoz 2022. u 11:55
CROBEX indeks spustio se protekli tjedan 0,39 posto, na 1961 bod, prekinuvši 2-tjedni uspon/I. Šoban/PIXSELL

CROBEX indeksi stagnirali uz različite predznake i vrlo skromnu likvidnost.

U prvom tjednu kolovoza na Zagrebačkoj burzi CROBEX indeksi su stagnirali uz različite predznake i vrlo skromnu likvidnost, jer je većina tržišnih sudionika bila odsutna zbog sezone godišnjih odmora, a i radni tjedan je bio skraćen zbog praznika u petak.

CROBEX indeks spustio se protekli tjedan 0,39 posto, na 1961 bod, prekinuvši 2-tjedni uspon. Istodobno, CROBEX10 ojačao je blagih 0,11 posto, na 1170 bodova, nastavivši rast treći tjedan uzastopno.

Najlikvidniji Ericsson NT
Nakon završetka sezone objave poslovnh rezultata za prvo polugodište, protekloga tjedna investitori nisu imali smjernica, budući nije bilo važnijih poslovnih objava. Među sektorskim indeksima, najviše je pala CROBEXindustrija, za 2,04 posto, dok je jedino porastao CROBEXtransport i to za 0,53 posto.

Redovni promet dionicama dosegnuo je svega 14,3 milijuna kuna, što je za otprilike 12 milijuna manje nego prethodnoga tjedna. Najveći promet imala je dionica Ericssona Nikole Tesle, u visini od 2,57 milijuna kuna. Cijena joj je pritom pala 2,96 posto, na 1475 kuna.

Najveća dobitnica bila je dionica Dalekovoda, s rastom cijene za 9,09 posto, na 18 kuna. Milijunski promet imala je još samo dionica Arena Hospitality grupe, a cijena jo je pala 2,46 posto, na 238 kuna. Za razliku od već uobičajene ljetne letargije na domaćem tržištu, na vodećim stranim tržištima pršti optimizam.

12.657

bodova vrijedi tehnološki indeks Nasdaq koji je najviši u tri mjeseca

Američki tehnološki indeks Nasdaq dosegnuo je prošloga tjedna najvišu razinu u zadnja tri mjeseca, zahvaljujući nizu dobrih vijesti iz poslovnog sektora te dobrim makroekonomskim pokazateljima koji su ublažili zabrinutost investitora oko inflacije, rasta kamatnih stopa i prijeteće recesije.Nasdaq indeks trgovinski je tjedan zaključio na 12.657 bodova.

Naime, najnoviji podaci ukazali su na rast narudžbi američkoj industriji u srpnju, uz smanjivanje problema u opskrbnim lancima i slabljenje cjenovnog pritiska. To je ojačalo uvjerenje dijela investitora da gospodarstvo nije u recesiji unatoč padu američkog BDP-a u protekla dva tromjesečja.

Dobro raspoloženje
Najnoviji niz poslovnih objava, uključujući iz Paypala i CVS Health korporacije, također su doprinijeli dobrom raspoloženju investitora. Sve to pomoglo je oporavku Wall Streeta nakon višednevnih gubitaka uslijed zabrinutosti oko visoke inflacije, rasta kamatnih stopa, smanjivanja gospodarske aktivnosti i geopolitičkih napetosti.

“U tijeku je sezona objava poslovnih rezultata za drugo tromjesečje i u većini slučajeva, od tehnološkog kompleksa do potrošačkih roba i industrije, vidimo bolje rezultate od onoga čega smo se pribojavali, i to nam je zasad dovoljno”, ocijenio je Sahak Manuelian, direktor pri investicijskom društvu Wedbush Securities.

Komentirajte prvi

New Report

Close