Korona smanjila prihod HT-a, ali dva segmenta poslovanja rastu

Autor: Bernard Ivezić , 26. srpanj 2020. u 22:00
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

HT je objavio da mu je ukupni prihod pao 5,4 posto na 3,54 milijarde kuna.

ICT rješenja te internet i TV usluge dva su područja u kojima je Hrvatski telekom, unatoč korona krizi, bilježi rast prihoda u prvih pola godine. No, zbog pada dva prihodovno najjača segmenta, fiksne i mobilne komunikacije, ukupni rezultat za prvih šest mjeseci niži je nego lani.

HT je objavio da mu je ukupni prihod pao 5,4 posto na 3,54 milijarde kuna. To je otprilike 200 milijuna kuna manje nego u istom razdoblju lani, odnosno 105 milijuna kuna manje od fiksnih telekomunikacija i 100 milijuna kuna manje od mobilnih komunikacija.

Na profitabilnost je, osim korone utjecao i jednokratan učinak preuzimanja EvoTV-a. Operativna dobit nakon najmova u Hrvatskoj je manja 8,1 posto, a kad se uračuna i Crnogorski telekom, onda je ukupna EBITDA manja 7,8 posto na 1,43 milijarde kuna.

Međutim, kad se isključi jednokratni učinak EvoTV-a onda je EBITDA nakon najmova niža 3,7 posto i operater drži maržu na 37 posto. Neto dobit HT-a niža je 28,5 posto i iznosi 313 milijuna kuna.

Glavna skupština potvrdila je dividendu za 2019. od 8 kuna, a društvo je na Zagrebačkoj burzi kupilo u pola godine 355.198 vlastitih dionica za ukupno 60,1 milijun kuna.

Paralelno je podiglo dnevne limite i cijenu daljnji otkup vlastitih dionica. Unatoč krizi i njenom utjecaju na trenutačne rezultate, uprava HT-a nastavila je s planiranim tempom ulaganja, jačanjem ponude digitalizacije, transformacijom kompanije i intenzivno radi na podizanju zadovoljstva zaposlenika.

HT navodi da je u prvih pola godine povećao investicije za 10,3 posto na 804 milijuna kuna. Uprava je potpisala i novi kolektivni ugovor, koji je stupio na snagu 1. srpnja i vrijedi naredne dvije godine, a kojem su povećana prava zaposlenika.

Inače, interna anketa zaposlenika HT-a u svibnju pokazala je rekordnu razinu zadovoljstva od 82 posto. Interno kompanija radi na uvođenju agilnog rada i smanjenju razina odlučivanja.

Kostas Nebis, predsjednik Uprave HT-a kaže da su učinci korone vidljivi i na poslovanju poduzeća i u gospodarstvu i društvu, ali da ne odustaju od toga da nastave biti najveći privatni investitor u digitalizaciju Hrvatske.

Komentirajte prvi

New Report

Close