Kontroverzna kompanija poznate glumice na burzi traži 100 milijuna dolara

Autor: Tomislav Pili , 28. travanj 2021. u 13:42
Foto: OConnor-Arroyo/Press Association/PIXSELL

Honest je 2016. vrijedio i 1,7 milijardi dolara, ali su tužbe zbog obmanjivanja kupaca srezale vrijednost.

Pandemijski skok internetske prodaje i potražnje za proizvodima za osobnu higijenu donio je priliku američkoj kompaniji Honest u vlasništvu glumice Jessice Albe da na burzi bude vrednovana više od milijardu dolara.

Kako prenosi Reuters, Honest je objavio kako u početnoj ponudi dionica (IPO) cilja vrednovanje od 1,5 milijardi dolara. To je ipak nešto manje nego što prijašnje procjene sugerirale. Naime, Bloomberg je u siječnju objavio kako bi Honest mogao ciljati vrednovanje od dvije milijarde dolara.

Kompanija je zahtjev za izlazak na burzu podnijela krajem prošlog tjedna tamošnjem financijskom regulatoru, Komisiji za burze i vrijednosnice (SEC).

Dionice na Nasdaqu

Honest namjerava uvrstiti dionice na Nasdaqu. U prospektu uvrštenja navode da su prihodi za fiskalnu godinu završenu 31. ožujka skočili 28 posto i dosegli 300 milijuna dolara.

Pelene i maramice čine dvije trećine ukupne prodaje Albine web trgovine. Porast prodaje blagotvorno je utjecao na smanjenje gubitka. Naime, sa 31,1 milijun dolara iz prethodne godine, lani je gubitak smanjen na 14,5 milijuna dolara. Prospekt pokazuje da je gubitak ostvaren u svakoj godini od osnutka.

Podsjetimo, 39-godišnja Jessica Alba osnovala je Honest 2011. godine. Fokus kompanije je internetska prodaja dječjih higijenskih proizvodi na prirodnoj bazi, kao alternativa proizvodima s kemikalijama, Međutim, Honest je 2017. morao nagodbom razriješiti sudski spor zbog tužbe koja je tvrdila da je desetke proizvoda lažno oglašavao kao proizvedene na prirodnoj bazi ili bez kemikalija.

To se negativno odrazilo na vrijednost kompanije koja je 2016. bila postavljena na 1,7 milijardi dolara, prema podacima PitchBooka. Procjene s početka travnja govorile su da Honest namjerava u IPO-u prikupiti do 100 milijuna dolara.

Kapital prikupljen u početnoj ponudi dionica kompanija namjerava iskoristiti za jačanje svog internetskog poslovanja te potaknuti prisutnost na stranicama drugih web trgovina, ali i stranim tržištima, posebice azijskom.

Dio novca Honest bio iskoristio za lansiranje novih proizvoda te kupnju komplementarnih tvrtki. Ovaj IPO pripremaju banke Morgan Stanley, Jefferies i JP Morgan.

Još jedan gubitaš

Inače, o IPO-u Honesta govori se još od 2016. godine. Kompanija je do sada prikupila 497 milijuna dolara u nekoliko rundi dokapitalizacija privatnih ulagača. Fond rizičnog kapitala L Catterton uložio je 2018. godine 200 milijuna dolara u kupnju manjinskog udjela.

Činjenica da na burzu izlazi još jedna neprofitabilna kompanija ne bi trebala biti zabrinjavajuća, komentirala je za američke medije Lise Buyer, osnivačica tvrtke za konzalting pri uvrštenju dionica Class V Group.

“Ulagači žele shvatiti dugoročni operativni model. Neće mariti ako kompanija sada nije profitabilna; zanimat će ih da li kompanija vjeruje da može postati profitabilna u dogledno vrijeme”, pojašnjava Buyer.Valja istaknuti kako statistika pokazuje kako tek svaka peta kompanija iz tehnološkog sektora koja izlazi na burzi posluje s dobiti u posljednjih godinu dana.

To je najmanji udjel profitabilnih tvrtki još od pucanja dot.com balona 2000. godine. Dugoročni prosjek neprofitabilnih kompanija u IPO-ima u posljednjih 40 godina iznosi oko 38 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close