Kineska odmazda na 75 milijardi dolara američkog uvoza srušila burze u ‘crveno’

Autor: Tomislav Pili , 25. kolovoz 2019. u 22:00
Njemački indeks DAX oko 15.30 sati gubio je 0,3 posto vrijednosti/REUTERS

Carine između 5 i 10 posto Kina će primjenjivati u dvije tranše, od 1. rujna te od 1. prosinca.

Novi val kineskih carina na američku robu u petak je izbrisao početne blage dobitke na europskim burzama, a američka dionička tržišta odmah na početku trgovanja bacio duboko "u crveno".

Kraj primirja 
U znak odmazde zbog američkih carina kinesko je Državno vijeće odlučilo uvesti carine između 5 i 10 posto na 75 milijardi dolara vrijedan uvoz američke robe. Carine će se početi primjenjivati u dvije tranše, od 1. rujna te od 1. prosinca. Također, od 15. prosinca bit će uvedena i carina od 25 posto na američke automobile dok će se automobilski dijelovi i komponente iz SAD-a cariniti po stopi od pet posto. Kineska odluka uzrokovana je iznenadnim prekidom "primirja" u američko-kineskom trgovinskom sukobu s obzirom da je početkom mjeseca američki predsjednik Donald Trump najavio carinu od 10 posto na dodatnih 300 milijardi dolara kineskog uvoza.

 

100 bodova

izgubio je američki Dow Jones na otvaranju trgovanja

Iako je Washington najavljivao da će carine stupiti na snagu u rujnu, dio njih je odgođen do prosinca kako ne bi utjecale na blagdansku potrošnju. Vijest iz Pekinga odmah je promijenila raspoloženje investitora na globalnim burzama. Dok je u Europi prijepodnevno trgovanje proteklo u blago pozitivnom tonu, najava kineskih carina srušila je paneuropski STOXX 600 indeks u negativno područje. Oko 15.30 sati taj je indeks gubio 0,2 posto vrijednosti. Od ostalih europskih indeksa valja istaknuti da su njemački DAX i francuski CAC u to vrijeme gubili 0,3 posto dok je londonski FTSE 100 bilježio rast od 0,15 posto.

Najveći minus Nasdaqa
Iako su terminski ugovori sugerirali da će američki Dow Jones na otvaranju pasti 165 bodova, trgovanje je započelo spuštanjem za stotinu bodova 26.139 bodova. S&P 500 indeks bilježio je gubitak od 0,4 posto dok je tehnološki Nasdaq snižen za više od pola posto na 7948 bodova. 

Komentirajte prvi

New Report

Close