Katastrofalni početak burzovne 2016.

Autor: Tomislav Pili , 04. siječanj 2016. u 22:00
Kina pala sedam posto, Foto: Reuters

Nakon potonuća kineskih burzi oštro pali europski i američki indeksi.

Prvi trgovinski dan u 2016. na svjetskim je burzama započeo kao iz noćne more. Burzovna godina započela je novim potonućem kineskih burzi od sedam posto. Udarni val iz Kine prelio se na europska tržišta, pa je njemački indeks DAX oko 16.30 sati pao preko četiri posto, a negativni sentiment zapljusnuo je i Wall Street gdje su tri glavna indeksa – Dow Jones, S&P 500 i Nasdaq – po otvaranju trgovanja srezani između dva i 2,6 posto. Na burzi u Šangaju trgovanje je prekinuto jer su cijene dionica potonule sedam posto zbog loših gospodarskih pokazatelja i slabljenja juana.

Trgovanje je prvo automatski zaustavljeno na 15 minuta, nakon što su cijene dionica pale pet posto. Takvo automatsko zaustavljanje trgovanja uvedeno je nedavno po novom sustavu koji bi trebao spriječiti veću nestabilnost tržišta. Međutim, kako je u obnovljenom trgovanju nastavljen pad cijena, regulator je sasvim prekinuo trgovanje sat i pol prije službenog zatvaranja tržišta. Indeks burze u Shenzenu pao je osam posto. Prema mišljenju inozemnih analitičara. osim utjecaja kineskih burzi, na globalnu rasprodaju dionica u ponedjeljak su utjecala još dva faktora.

Jedan je oštro zahlađenje saudijsko-iranskih odnosa nakon egzekucije šijitskog vjerskog vođe Nimr al-Nimra. U ponedjeljak je Saudijska Arabija protjerala iranske diplomate kao odgovor na napad na svoje veleposlanstvo dan ranije. Drugi razlog leži u očekivanju da će Fed brže povećavati kamatne stope.

Komentirajte prvi

New Report

Close