Južnoafrički soj daje investitorima dobar razlog za pad cijena dionica

Autor: Tomislav Pili , 29. studeni 2021. u 08:00
Njemački indeks DAX oko podneva gubio je 2,6 posto vrijednosti/Reuters

Analitičari smatraju da je pad burzi ‘logičan’ s obzirom da su indeksi na rekordnim razinama.

Novootkrivena varijanta koronavirusa koja se najprije pojavila u državama juga Afrike dala je razlog dioničkim tržištima za kratkoročnu korekciju, no analitičari smatraju da to neće rezultirati produženjem sadašnje monetarne politike rekordno niskih kamatnih stopa koju vode vodeće središnje banke.

Globalna tržišta kapitala u petak je pogodila velika rasprodaja uslijed strahovanja da će južnoafrički soj koronavirusa – koji ima najviše mutacija od prijašnjih sojeva – dovesti do novih epidemioloških ograničenja te usporiti ekonomski oporavak.

Opsežna rasprodaja
Strahovanja investitora prvo se se prelila na azijske burze, pa su indeksi burzi u Tokiju u Hong Kongu oslabili više od 2,5 posto. Europski STOXX 600 prije podneva gubio je 2,4 posto, dok su njemački, britanski i francuski indeks potonuli između 2,6 i 3,1 posto.

Terminski ugovori na američke indekse također su sugerirali opsežnu rasprodaju s obzirom da je Dow Jones nagovještavao potonuće od 800 bodova, najviše od rujna.

Snažno je pojeftinila i nafta: barelom Brent nafte trgovalo se po 5 posto nižoj cijeni od 77,9 dolara, dok je američka WTI nafta pojeftinila više od 6 posto, na 73,6 dolara.

Pad svjetskih burzovnih indeksa pratio je i domaći CROBEX, pa je oko podneva gubio 1,1 posto, uz povećani promet.

3

posto iznosio je pad europskih burzovnih mjerila u petak oko podneva

Varijanta koju su južnoafrički znanstvenici označili kao B.1.1.529 ima više od 30 mutacija proteina šiljka, komponente kojom se virus veže za stanice. To je značajno viši broj mutacija u odnosu na trenutno dominantni delta soj koji ionako slovi za visokozaraznu varijantu.

Iako je za pretpostaviti da je južnoafrička varijanta još zaraznija, znanstvenici za sada ne znaju koliko je i opasnija. Britanske vlasti smatraju da je to najvažnija varijanta do sada i pribojavaju se da bi mogla biti otporna na cjepiva.

Novi soj je za sada identificiran u Hong Kongu i Izraelu. Na najvećem udaru rasprodaje našle su se dionice zrakoplovnih i putničkih kompanija.

Tako je vlasnik British Airwaysa, kompanija IAG, na Londonskoj burzi potonuo 21 posto dok su dionice kompanije za kruzerska putovanja Carnival pale 12 posto.

“Nakon ovakvih vijesti, prvo pucaš, a onda postavljaš pitanja. Tržišta procjenjuju rizik od mogućeg još jednog globalnog vala širenja virusa, ako se pokaže da je cjepivo neučinkovito. Nade u otvaranje gospodarstava i zemalja mogle bi splasnuti”, objašnjava Ray Attrill, strateg u National Australia Bank.

Reakcija središnjih banaka
“Investitore brine rastuća mogućnost novih serija epidemioloških ograničenja, što bi moglo narušiti oporavak”, izjavio je za Bloomberg Carlo Alberto de Casa, analitičar Kinesis Moneyja.

Dodao je kako bi središnje banke mogle biti prisiljene na promjenu svojih planova o napuštanju kvantitaivnog popuštanja ako se epidemiološka situacija pogorša. Geoffrey Yu, analitičar BNY Mellona, ne slaže se s tim viđenjem.

Yu je za CNBC kazao kako sadašnji skok broja zaraženih u Europi pokazuje kako investitori “žive” s činjenicom da pandemija i dalje bukti.

Emmanuel Cau, direktor analize europskih dioničkih tržišta u Barclayjsu, podsjeća kako je većina globalnih burzovnih indeksa na rekordnim razinama ili blizu toga. Stoga bi pad cijena dionica bio “logičan”, kaže Cau. v

Komentirajte prvi

New Report

Close