Jurica Lovrinčević i mali dioničari tuže Pevex

Autor: Poslovni dnevnik , 08. lipanj 2022. u 12:37
Bivši predsjednik Uprave Pevexa Jurica Lovrinčević/M. Šabić/PIXSELL

Traže poništavanje svih odluka glavne skupštine u svibnju i onih o utvrđivanju godišnjih financijskih izvješća.

Dioničari okupljeni oko Jurice Lovrinčevića, bivšeg predsjednika uprave Pevexa, i Udruge malih dioničara Pevex, podnijeli su tužbu protiv tog trgovačkog lanca. Traže poništavanje svih odluka glavne skupštine u svibnju i onih o utvrđivanju godišnjih financijskih izvješća.

“Dio dioničara smatra dubioznim garancije koje je Pevex izdao, a koje bi mogle stvoriti potencijalne obveze u iznosu koji prelazi godišnju neto dobit. Pevex je 2021. ostvario 288 milijuna kuna dobiti.

Dvojba je nastala nakon što je uprava, pod vodstvom Krešimira Bubala, izdala konsolidirane financijske izvještaje za 2021., u kojima je navela da se iznos danih garancija povećao za 383 milijuna kuna.

Time je ukupni iznos potencijalnih obveza narastao na 919 milijuna kuna. Osam dana nakon izdavanja financijskih izvještaja neovisni revizor uputio je upravi dopis da je u izvještajima umjesto 919 milijuna kuna trebalo pisati 522 milijuna kuna.

Dodatnu zabunu je unijela Bubalova tvrdnja da su svi podaci u izvještajima točni”, navode između ostalog u priopćenju dioničari.

“Zbog proturječnosti između pisanog dopisa revizora i revidiranih financijskih izvještaja, izjava Bubala i revizora na skupštini, udruga malih dioničara zatražila je u utorak od Ministarstva financija i pokretanje nadzora nad revizorskim društvom BDO Croatia”, ističu u priopćenju.

Komentirajte prvi

New Report

Close