Jeff Bezos ove godine prodao dionice Amazona za 10 milijardi dolara

Autor: Poslovni.hr , 05. studeni 2020. u 21:59
Foto: Reuters

Osnivač internetskog trgovca smanjuje udjel u kompaniji.

Šef Amazona Jeff Bezos prodao je 3 milijardi dolara vrijedne dionice svoje tvrtke, pokazuju podaci iz dokumenta predanog američkom financijskom regulatoru, Komisiji za burze i vrijednosne papire (SEC). U dokumentu stoji da je osnivač tog internetskog trgovca tijekom ponedjeljka i utorka prodao milijun dionica u sklopu ranije definiranog plana prodaje. Nakon ovih transakcija Bezos i dalje drži više od 10 posto udjela u kompaniji.

Inače, Bezos je na prodaji dionica Amazona ove godine već zaradio 10 milijardi dolara, pokazuju javno dostupni podaci. Bezos je Amazon osnovao 1994. te je još uvijek najveći dioničar tvrtke. Bogatstvo 56-godišnjaka procjenjuje se na 190 milijardi dolara, što ga čini najbogatijim čovjekom na svijetu prema Forbesu i Bloombergu. Vrijednost Amazona procijenjena je na 1,6 bilijuna dolara, a od početka godine porasla je za više od 75 posto. Samo u srijedu Bezosova imovina zahvaljujući rastu vrijednosti dionica Amazona na burzi skočila je za 10,5 milijardi dolara. To je jedno od najvećih dnevnih povećanja Bezosova bogatstva.

Najveći udar njegovoj imovini došao je nakon prošlogodišnjeg razvoda od bivše supruge MacKenzie Scott. Ona je u brakorazvodnoj parnici dobila 4 posto dionica Amazona koje sada vrijede 62,3 milijarde dolara. Scott je trenutno 13, najbogatija osoba na svijetu.

Komentirajte prvi

New Report

Close