Je li primjer Spačve signal da će FGS-ovi uskoro unovčiti ulaganja?

Autor: Jadranka Dozan , 21. listopad 2020. u 22:00
Rokovi za izlazak iz investicija poklopili su se s pandemijom/SHUTTERSTOCK

Ti su fondovi u desetoj godini rada, a zakonom predviđeni “osnovni” rok trajanja od 10 godina uglavnom istječe u prvom kvartalu iduće godine.

Drvna industrija Spačva je od upravljačkog društva glavnog dioničara, FGS-a Quaestus, zaprimila dopis u kojemu se navodi da se “Fond nalazi u posljednjoj godini trajanja te da poduzima radnje u cilju prodaje svojih dionica”.

Iz vinkovačkog poduzeća time su se sredinom prošlog tjedna očitovali na zahtjev Zagrebačke burze, koja to po automatizmu traži nakon naglog skoka cijene dionice, neovisno o prometu. To je očitovanje, međutim, samo podsjetilo na pitanje pritiska rokova za izlaske iz investicija s kojima je suočena većina FGS-ova.

Ti su fondovi u desetoj godini rada, a zakonom predviđeni “osnovni” rok trajanja od 10 godina uglavnom istječe u prvom kvartalu iduće godine.

Samo je za jedan od dva bivša Nexus FGS-a koja su “u hodu” (nakon Hanfina oduzimanja licence Nexusu) promijenila upravljačko društvo već ranije ishođeno produljenje roka trajanja za dvije godine.

Budući da se ulazak u 10. godinu poklopio s pojavom pandemije, ostali su nagovijestili da će za dezinvestiranje ulagačkih projekata također zatražiti suglasnost ulagatelja odnosno njihova Povjereničkog odbora za zakonom predviđenu mogućnost produljenja (do) dvije godine.

Ako je suditi prema primjeru Spačve, čini se da su mahom i dalje aktualni osnovni rokovi, a to znači da bi se postojeće investicije trebale unovčiti za otprilike četiri mjeseca.

To je trenutno stanje stvari i u Inspire Investmentsu, društvu koje je 2018. preuzelo upravljanje jednim od dva Nexus fonda, danas pod nazivom Inspirio FGS.

Za taj otvoreni alternativni investicijski fond aktualni je rok trajanja do 2. veljače 2021. a u ta tri-četiri mjeseca prilično će biti izazovno riješiti npr. udjele u Dalekovodu ili Zagreb-montaži.

Trenutno, doduše, ima naznaka da bi neka društva za likvidaciju FGS-ova mogla dobiti 75-postotnu podršku ulagatelja za neko kraće dodatno vrijeme (npr. šest mjeseci), a očito će se tražiti i neka druga inovativna rješenja.

Komentirajte prvi

New Report

Close