Izvještavanje u ESEF formatu bit će obavezno za sva društva zavedena na burzi od 1. siječnja 2022.

Autor: Lucija Špiljak , 23. rujan 2021. u 21:41
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Panel rasprava o godišnjem financijskom izvještavanju u jedinstvenom električkom formatu za izvješćivanje.

Poslovna inteligencija i Mazarsa organizirale su u BIRD Inkubatoru panel raspravu o godišnjem financijskom izvještavanju u jedinstvenom električkom formatu za izvješćivanje (ESEF), koju je putem Zooma pratilo gotovo 100 sudionika, a sve s ciljem informiranja o novoj obvezi koja stupa na snagu 1. siječnja 2022. godine za sva društva zavedena na burzi.

Naime, godišnje financijske izvještaje bit će obavezno izrađivati u jedinstvenom elektroničkom formatu za izvješćivanje (ESEF), a obveza podrazumijeva označavanje financijskih izvještaja odgovarajućim XBRL oznakama koristeći Inline XBRL tehnologiju. Obveza je propisana regulatornim tehničkim zahtjevima koje usvaja Europska komisija i izrađuje Europsko nadzorno tijelo za vrijednosne papire i tržišta kapitala, a svrha primjene ovih međunarodnih standarda financijskog izvješćivanja je jamstvo visoke razine transparentnosti i usporedivosti financijskih izvještaja.

„Pred izdavatelje je postavljena dodatna obveza – ESEF izvještavanje. Iako vrlo zahtjevan, očekuje se kako će prijelaz na novi oblik izvještavanja dionicima na tržištu kapitala donijeti mnoge koristi. Time će svim investitorima biti lako dostupne strukturirane informacije, a uvrštena društva bit će jednako vidljiva bez obzira na veličinu. Kontinuirano povećanje razine transparentnosti treba biti zajednički cilj, a nadamo se kako će ova promjena imati pozitivan učinak u ostvarenju tog cilja“, rekao je Mario Golub, predstavnik Zagrebačke burze.

Što jednostavnije za sve korisnike

Sudionici su se tijekom rasprave dotakli značaja novog formata za izvješćivanje i regulatornog okvira, razgovarali su o njihovim koristima i izazovima te rješenjima u praksi i očekivanom razvoju zakonodavstva u budućnosti. Istaknuli su kako je u ovom trenutku ključno upoznati obveznike sa zahtjevima i karakteristikama izvještavanja u ESEF formatu, a prijelaz na nova rješenja je potrebno učiniti što jednostavnijim za sve korisnike.

„Uvođenje jedinstvenog elektroničkog formata za izvješćivanje (ESEF) za društva na burzi jedan je od prvih koraka kojima Europska komisija u nadolazećem razdoblju želi ostvariti svoje ciljeve usmjerene prema digitalnoj transformaciji i zelenoj tranziciji. U okviru svojih nastojanja, Europska komisija priprema zakonodavni okvir za kreiranje europske jedinstvene pristupne točke (ESAP) putem koje će se moći pristupiti svim javno dostupnim podacima društava na burzi. U tom povezivanju podataka putem ESAP-a, ESEF će imati ključnu ulogu kao neizostavan format za izvještavanje“, zaključila je Andreja Hašček, predstavnica Hanfe.

Komentirajte prvi

New Report

Close