Svijet novca
Svijet novca

Izbijanjem rata investitori se okrenuli američkoj burzi

Komentar domaćeg i stranog financijskog tržišta.

Brokeri InterCapitala
24. ožujak 2022. u 22:00
Foto: Reuters

Od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače financijskim tržištima dominiraju vijesti iz Ukrajine. Ratno stanje na rubu Europe za sobom je dovelo do mnogobrojnih sankcija koje pogađaju rusku ekonomiju, a samim time dovode do mnogobrojnih lančanih reakcija čije pune utjecaje tek trebamo vidjeti.

Uslijed već postojećih inflatornih pritisaka i još uvijek poremećenih distributivnih lanaca u svijetu, uvođenje financijskih sankcija Rusiji dovelo je do dodatnog rasta cijena i poremećaja, posebno na robnim tržištima. Inflacija u SAD-u na godišnjoj razni u siječnju iznosila je 7,5% što je najveći rast u zadnjih 40 godina, dok je u eurozoni iznosila 5,1%.

Rekordni skok cijene plina

Gledajući kretanje cijena energenata, od početka godine cijene nafte porasle su za 40%, a cijene plina za 89%. Promatramo li njihove cijene samo od početka invazije, cijene nafte porasle su za 14%, a plina za rekordnih 58%. Osim energenata, dobar primjer rasta cijena roba može se vidjeti na primjeru pšenice gdje su i Ukrajina i Rusija veliki izvoznici.

Pšenica je od početka godine porasla za 42%, a od početka sukoba za 24%. Zbog svega navedenog, mnogi investitori pokušali su zaštitu od nesigurnosti na tržišta pronaći ulaganjima u sigurnije klase imovina poput zlata ili švicarskog franka (CHF), dok se dosta investitora okrenulo američkom tržištu dionica na koje je rat u Ukrajini imao nešto manji utjecaj.

Na to nas upućuje i rast neto priljeva imovine u ETF-ove koji za temeljnu imovinu imaju američke indekse ili pojedine sektore. Gledajući kretanja glavnih dioničkih indeksa od početka invazije u Ukrajini, NASDAQ je u narednih par dana zabilježio čak i rast vrijednosti, međutim indeks je do današnjih dana izgubio na vrijednosti 1,5%, dok je Dow Jones (DJIA) ostao praktički nepromijenjen.

Od početka godine NASDAQ je izgubio gotovo 18%, a DJIA 9%. Europski indeksi bili su pod većim pritiskom. Njemački DAX od početka invazije izgubio je 6,8%, francuski CAC 7,7%, a FTSE indeks gotovo 11%. Svi indeksi od početka godine bilježa značajni pad vrijednosti, DAX 14%, CAC 13%, a FTSE gotovo 16%.

Rezultati za 2021. u sjeni

Domaće tržište kapitala također nije bilo pošteđeno korekcije, a posebno kompanije koje imaju veliku izloženost prema tržištu Rusije i Ukrajine. Najtrgovanje dionice i dalje predvodi HT, dok su izrazito velike volumene i značajan pad vrijednosti zabilježile dionice izložene Ruskom tržištu poput Podravke, AD Plastika, Ericsson NT i Spana. Rusko ukrajinski sukob u potpunosti je zasjenio i objavljene financijske izvještaje kompanija za 2021.

Rezultati su pokazali snažan oporavak turističkih kompanija i sezone koja je dosegla 77% turističkih noćenja u odnosu na rekordnu 2019. Prehrambene kompanije poput Atlantic Grupe, Podravke i Kraša nastavile su bilježiti snažan rast prihoda iako se moglo zapaziti da su inflacijski pritisci krajem godine već počeli utjecati na njihove rezultate.

Također, treba istaknuti i rezultate Končar grupe sa snažnim rastom prihoda i dobiti te Hrvatsku poštansku banku koja je nakon rekordne dobiti u 2021. izazvala dosta pozornosti kod investitora nakon preuzimanja poslovanja Sberbank u Hrvatskoj.

Najtrgovanija dionica na Ljubljanskoj burzi standardno je bila dionica Krke. Krkina dionica doživjela je pravi potop nakon izbijanja ratnih sukoba u Ukrajini te je izgubila na vrijednosti 21%. Treba napomenuti kako se na tržište Rusije i Ukrajine odnosi otprilike 27% Krkinih prihoda te tek treba vidjeti koliki će stvarni biti utjecaj na rezultate poslovanja.

Budući da je Krka benchmark kompanija i predvodnik na Ljubljanskoj burzi u svim pogledima, sličan sentiment prelio se i na druge kompanije.

Veliki prometi ostvareni su i dionicama Petrola te NLB-a, gdje je vijest o preuzimanju slovenske podružnice Sberbank za 5 milijuna eura dočekana s odobravanjem i interesom investitora. Od početka godine slovenski indeks SBITOP umanjio je svoju vrijednosti za 14,6%.

New Report

Close