Ishod talijanskih izbora potopio burzovne indekse, Berlusconija to ne zabrinjava

Autor: Poslovni.hr/Hina , 26. veljača 2013. u 15:29
Silvio Berlusconi (Epa)

Bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi kazao je da ga ne zabrinjava reakcija tržišta na izborni rezultat.

Europska su tržišta snažno su oslabila u utorak zbog postizborne pat-pozicije u Italiji koja je među ulagačima potpirila strah da bi politička blokada mogla odgoditi gospodarske reforme. Londonski FTSE pao je 1,38 posto na 6.267 bodova, frankfurtski DAX za 1,87 posto na 7.627 bodova, a pariški CAC za 2,44 posto na 3.630 bodova.

Najveći je pad zabilježio talijanski FTSE MIB, koji se spustio čak 4,7 posto. Prebrojeni svi domaći glasovi na talijanskim parlamentarnim izborima, blok lijevog centra osvojio je donji dom ali nije osigurao većinu u Senatu. Strahuje se da će podijeljeni parlament otežati usvajanje planova za oživljavanje gospodarstva, što pak može blokirati proces rezanja javnog duga.

Neriješen izborni rezultat podrazumijeva da će Italija možda morati održati nove izbore, ukoliko ne bude formirana koalicija. Više od godinu dana upravo je sposobnost Italije i Španjolske da reformiraju svoja gospodarstva, potaknu rast i smanje dug bila u epicentru nevolja u eurozoni pa neriješeni ishod talijanskih izbora potpiruje i bojazan za cijelu zonu primjene jedinstvene europske valute. Ta je bojazan danas snažno pogodila dionice bankovnog sektora, koji je u prosjeku oslabio 2,7 posto. Snažan pad zabilježile su u prvom redu dionice talijanskih banaka, pa su Intesa i UniCredit oslabili 10 odnosno osam posto.

Bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi kazao je da ga ne zabrinjava reakcija tržišta na izborni rezultat. Španjolski ministar vanjskih poslova Jose Manuel Garcia-Margallo naglasio je pak da ishod talijanskih izbora izaziva veliku zabrinutost, ukazujući na mogući rast prinosa na državne obveznice. "Ovo ne vodi nikuda, što ne sluti na dobro ni za Italiju ni za Europu", rekao je. Španjolska je pod pritiskom da zatraži sličnu financijsku pomoć međunarodnih zajmodavaca kakva je svojedobno pružena Grčkoj. Italija pak mora obuzati svoje troškove zaduživanja. 

Na današnjoj su aukciji prinosi na šestomjesečne talijanske trezorske zapise poskočili su na 1,237 posto, s 0,732 posto koliko su iznosili na prošloj sličnoj aukciji, održanoj 29. siječnja. Japanski indeks Nikkei zaključio je trgovinu u minusu 2,26 posto, na 11.398 bodova.

Komentirajte prvi

New Report

Close