Investitori u obveznice sada kupuju dividendne dionice

Autor: Tomislav Pili , 18. kolovoz 2016. u 22:00
Traže se dionice male volatilnosti i otporne na rasprodaje pri burzovnim potresima/FOTOLIA

Dio analitičara upozorava kako su dionice defanzivnih sektora postale preskupe na ionako skupom tržištu.

Izobličeno financijsko tržište na kojem su prinosi na obveznice na povijesno najnižim razinama guraju investitore prema dividendnim dionicama, no analitičari upozoravaju da su one postale vrlo skupe. "Dionice su nove obveznice", proglasio je na CNBC-u Bruno Versträte, partner u ciriškoj investicijskoj tvrtki Lakefield Partners.

Pojašnjava kako se prinos na obveznicama još može dobiti, ali kroz kupnju rizičnijih obveznica ili kroz kupnju obveznica s dužim rokom dospijeća. No, bolji se prinos može ostvariti na dividendama dionica iz defanzivnih sektora, poput prehrambenog, farmaceutskog, telekomunikacijskog ili sektora široke potrošnje. Nikad niži obveznički prinosi sva su tri vodeća američka dionička indeksa – Dow Jones, S&P 500 i Nasdaq – početkom ovog tjedna doveli na rekordne vrijednosti, po drugi put u manje od tjedan dana.

 

5puta

više od prosjeka tržišta vrednovane su defanzivne dionice

Valja podsjetiti da su analitičari u američkoj banci Citigroup prošlog tjedna skovali termin "obvezničke izbjeglice" nazvavši tako investitore koji pomalo očajnički traže prinose, a koji su sve više zainteresirani za dionice koje imaju malu volatilnost, ne podliježu dramatičnoj rasprodaji u trenucima burzovnih potresa te na kojima se može dobiti dividenda. Drugim riječima, traže dionice koje, što je moguće više, sliče obveznicama.

No, postoji jedan problem u toj strategiji, smatra Art Hogan, direktor analize u Wunderlich Securities, a to je da su takve dionice – sve skuplje. "Ako bih ulagao na ovakvom tržištu, vrlo bih pažljivo gledao da ne ulažem u dividendne dionice", kazao je Hogan za američki medij. Takve se defanzivne dionice trenutno trguju na vrijednostima koje su oko pet puta više od prosjeka tržišta, a koje je ionako na daleko višim razinama od dugoročnih prosjeka, ističe Hogan.  

Komentari (3)
Pogledajte sve

…da su sve dividendne dionice preskupe, već govorimo dvije godine…..! Poslovni rezulatati, zaduživanja,
daleko su ispod vrijednosti…..a o sentimentu u ovakvim uvjetima burze…..nema riječi ni malo….jer
to ne postoji……sve je u rukama brokera.

@ivan.zoric. Adris-p???

U hrvatskoj su to bez premca ATLN-RA i RIVP-RA. ( HT-RA bi stavio kao rezervu ) slobodno nastavite niz….

New Report

Close