Investitori traže spas u obveznicama i zlatu

Autor: Tomislav Pili , 14. kolovoz 2017. u 14:04
Foto: Thinkstock

Nastavljena rasprodaja dionica na tržištima.

Obveznice koje se smatraju “sigurnim lukama” te zlato trebali bi se naći u portfeljima investitorima dok traju geopolitičke napetosti na korejskom poluotoku, smatraju inozemni analitičari. Rasprodaja dionica, posebice u sektoru proizvođača sirovina, nastavila se na europskim burzama i u petak, treći dan zaredom, a najvažniji indeksi ostvarili su najlošije tjedne izvedbe u ovoj godini uslijed rastućih političkih napetosti oko Sjeverne Koreje.

Najlošija izvedba

Paneuropski Stoxx 600 indeks u petak oko 16 sati bio je u minusu više od jedan posto. Od početka tjedna na gubitku je 2,7 posto, što je njegova najlošija izvedba još od studenoga lani. Istodobno, londonski FTSE 100 bio je u minusu 0,9 posto, na 7322 bodova, frankfurtski DAX blagih 0,05 posto, na 12.006 bodova, a pariški CAC gotovo 1,1 posto, na 5060 bodova. Indeks volatilnosti eurodionica, pak, porastao je na najvišu razinu u zadnja četiri mjeseca.

 

0,40 posto

iznosio je u petak prinos na njemačku državnu obveznicu

S druge strane Atlantika na otvaranju trgovanja na Wall Streetu indeksi su porasli nakon četiri dana pada. Međutim, prema mišljenju analitičara, u narednim danima moguće je očekivati daljnje slabljenje burzovnih indeksa. Kako kaže Chad Morganlander, fond menadžer u Washington Crossings Advisorsu, investitori su se počeli pozicionirati kako bi se zaštitili od povećane volatilnosti na tržištu i pretpostavljaju nastavak “prodajnog pritiska na dioničkom tržištu”. Prema njegovu mišljenju, moguće je da dio investitora tijekom kolovoza s dioničkog tržišta “pobjegne” na obvezničko.

 

2,2 posto

iznosi prinos na američku obveznicu

Raste cijena

“Ne bih se začudio da vidim da je prinos na 10-godišnju američku državnu obveznicu pao ispod 2,15 posto”, kazao je Morganlander za CNBC. U petak je prinos na tu obveznicu iznosio 2,21 posto. Podsjetimo, prinos i cijena obveznica kreću se u suprotnim smjerovima. U petak se predviđanje o većem interesu za obveznicama počelo polako ostvarivati, barem kada je riječ o njemačkom Bundu. Prinos na vodeću “europsku sigurnu luku” među obveznicama pao je na najnižu razinu u posljednjih šest tjedana od 0,40 posto. U takvim okolnostima već nekoliko dana raste cijena zlata koja je petak dosegnula 1291 dolar za uncu. “Preporučujemo da investitori drže između četiri i šest posto svog portfelja u zlatu”, ističe Chad Morganlander dodavši da cijena zlata do kraja godine može rasti još četiri posto. v     

Komentirajte prvi

New Report

Close