Investitori na Wall Streetu oprezni unatoč valu odličnih rezultata tvrtki

Autor: Poslovni dnevnik , 02. svibanj 2021. u 22:00
Indeks S&P 500 prošloga je tjedna ojačao jedan posto/Reuters

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna oslabio 0,5 posto, na 33.875 bodova, dok je S&P 500 ojačao jedan posto, na 4181 bod.

Na svjetskim je burzama većina indeksa prošloga tjedna ostala gotovo nepromijenjena, premda su poslovni rezultati kompanija bolji nego što se očekivalo i premda svi podaci ukazuju na oporavak najvećih svjetskih gospodarstava.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna oslabio 0,5 posto, na 33.875 bodova, dok je S&P 500 ojačao jedan posto, na 4181 bod. Nasdaq indeks skliznuo je, pak, 0,4 posto, na 13.962 boda. U fokusu ulagača prošloga su tjedna bili kvartalni poslovni rezultati velikih tehnoloških kompanija, kao što su Apple, Amazon, Microsoft, Alphabet i Facebook.

I premda su gotovo sve te kompanije ostvarile bolje rezultate nego što se očekivalo, dionice nekih od njih su dobile, a neke izgubile na vrijednosti. I većina ostalih kompanija izvijestila je o rastu zarada. Od 303 kompanije iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile kvartalna poslovna izvješća, njih oko 87 posto zabilježilo je veću dobit nego što se očekivalo.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u proteklom tromjesečju porasle 46 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok su prije dva tjedna očekivali rast od oko 25 posto.

Ostane li tako do kraja sezone objava rezultata, bit će to najveći skok zarada od posljednjeg tromjesečja 2010. godine.

“Investitori prate doista značajno bolje rezultate kompanija nego što se očekivalo, kao i procjene daljnjeg poslovanja. No, vjerujem da je puno optimizma već ugrađeno u tržište”, kaže Greg Bassuk, direktor u tvrtki AXS Investments.

Komentirajte prvi

New Report

Close