Investitori čekaju nove smjernice iz poslovnog sektora

Autor: Poslovni dnevnik , 10. siječanj 2022. u 22:00
I europske ulagače brine rekordan broj zaraženih omikronom te različite politike/I. Šoban/PIXSELL

Svi sektorski indeksi su porasli, a najviše indeks industrijskog sektora, skočivši više od 15 posto.

Na Zagrebačkoj burzi na početku tjedna očekuje se oprezno trgovanje, nakon snažnog rasta indeksa u prošlom tjednu, a za nove smjernice investitori će pratiti kretanja na globalnim burzama i vijesti iz domaćeg poslovnog sektora. Svih analitičari koji su sudjelovali u anketi državne izvještajne agencije očekuju stagnaciju Crobexa.

“Na domaćem tržištu u prvom ovogodišnjem tjednu vladalo je pozitivno ozračje, pri čemu su svi dionički indeksi zaključili u zelenom, a najveći rast, od 5,68 posto, ostvario je Crobexplus, dok je Crobex indeks dosegnuo najvišu razinu u gotovo pet godina.

I svi sektorski indeksi su porasli, a najviše indeks industrijskog sektora, skočivši više od 15 posto, ponajviše zbog rasta cijene dionice Đure Đakovića iznad 64 posto, na krilima objave da će i Vlada nakon EK odobriti program restrukturiranja te kompanije i da će se nastaviti suradnja s HV-om za održavanje i modernizaciju tenkova i oklopnih vozila”, kaže Martina Barišić Dvoržak, analitičarka tržišta kapitala u Erste&Steiermaerkische banci.

Kako dodaje, ukupna likvidnost iznosila je visokih 102,4 milijuna kuna, što je za 71 miliju više nego u tjednu prije, a rezultat je blok prometa redovnom dionicom Adrisa. Najveći promet u redovnom trgovanju bio je ostvaren dionicom Valamar Rivijere, 5 milijuna kuna.

Cijena joj je skočila 5,15 posto, na 34,7 kuna, najvišu razinu od veljače 2020. S prometom od 4,7 milijuna kuna slijedila je dionica HT-a, čija je cijena skliznula 0,27 posto, na 185 kuna. Znatniji promet ostvaren je i dionicom Atlantske plovidbe, 3,87 milijuna kuna, a cijena joj je skočila 8,6 posto, na 404 kune.

Najviše je, pak, poskupila dionica Đure Đaković grupe, za 64,32 posto, na 3,5 kuna, a s prometom od 1,11 milijuna kuna bila je i među 10 najlikvidnijih.

64,32

posto poskupila je dionica Đure Đaković grupe na 3,5 kuna

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić izjavio je u utorak da Đuro Đaković Grupa ima perspektivu te da bi mogao postati regionalni centar za servisiranje borbenih oklopnih vozila pješaštva Bradley.

Prije toga, Europska komisija je 22. prosinca prošle godine Hrvatskoj odobrila da grupaciji Đuro Đaković dodijeli potporu za restrukturiranje u ukupnom iznosu od 57,4 milijuna eura (430,6 milijuna kuna).

Tom mjerom grupaciji će se omogućiti da financira plan restrukturiranja i da uz potporu privatnog ulagača, konzorcija čeških društava DD Acquisition, ponovno uspostavi dugoročnu održivost.

Znatniji cjenovni pad, pak, zabilježila je dionica Petrokemije, za 6,94 posto, na 32,2 kune, uz 416 tisuća kuna prometa.

Petrokemija je u srijedu najavila mogućnost povlačenja dionica s uvrštenja na burzu, a o tom će prijedlogu idući tjedan raspravljati Uprava i Nadzorni odbor, dok konačnu odluku trebaju donijeti dioničari na glavnoj skupštini.

”Bez obzira na pozitivno kretanje, i investitori na europskim tržištima bili su pod utjecajem potencijalnog bržeg od očekivanja porasta kamatnih stopa u cilju obuzdavanje inflacije. Veće kamatne stope znače i veći potencijal bankarskog sektora, koji je tako bio uz energetski i najveći dobitnik proteklog tjedna”, rekla je Barišić Dvoržak.

Također, i europske ulagače brine rekordan broj zaraženih omikronom te različite politike koje uvode pojedine zemlje, od izostanka novih mjera suzbijanja epidemije u Britaniji do ‘lockdowna’ u Nizozemskoj, koji izaziva prosvjede.

“Smjer globalnih burzi i dalje bi mogao biti pod utjecajem svih ovih aktualnih tema, a na domaćem tržištu očekuje se opreznije trgovanje, u iščekivanju bitnijih vijesti iz domaćeg poslovnog sektora”, zaključuje Barišić Dvoržak.

Komentirajte prvi

New Report

Close