Investicijska suša uteg za novi rast

Autor: Jadranka Dozan , 02. svibanj 2019. u 07:05
Rast prihoda Zvijezda u potpunosti 'duguje' rastu prodaje izvan koncerna/Petar Glebov/PIXSELL

Rijetke su se uprave kompanija osvrnule na investicije u prošloj godini, u Zvijezdi se radi o ‘mršavih’ osam milijuna kuna.

Kao i u protekle dvije godine, podaci o poslovanju koji stižu iz sustava Agrokor (odnedavno Fortenova), tek su parcijalno usporedivi s onima prethodne godine.

Većina Agrokorovih kompanija listanih na burzi i ove je godine morala obavijestiti o odgodi konsolidiranih izvješća za 2018., a ovaj tjedan mahom su objavile nekonsolidirana za prošlu i prvi kvartal ove godine. Od sastavnica Grupe konsolidirano izvješće za 2019. zasad je objavio samo Tisak.  A Tisak je kao Grupa lani ponovno ostvario pad prihoda; ovaj put za 4,8% ili oko 90 milijuna, na 1,96 milijardi kuna.

Izvješće je potvrdilo i da tek mora povratiti profitabilnost. U Upravi, doduše, ističu da je "operativno poslovanje najvećim dijelom odrađeno", ali da je "i dalje potrebno restrukturirati logistički dio". Kako bilo, Tisak grupa iskazala je 252 milijuna kuna gubitka nasuprot 366 mil. kuna minusa godinu prije, s tim da je iznos rezerviranja višestruko povećan (s 29 na nepunih 205 mil.), ponajprije na ime rezervacija za sudske sporove. Uprava podcrtava da je EBITDA u 2018. bila pozitivna u iznosu gotovo 17 milijuna, što je poboljšanje za 54 milijuna kuna u odnosu na 2017. 

Ostale kompanije objavile su zasad samo nekonsolidirana izvješća koja nerijetko sugeriraju manje prihode (na razini matičnih društava) nego godinu prije. Zamjetna je i dalje i minimalna investicijska aktivnost operativnih kompanija, što povećava buduće izazove poboljšanja profitabilnosti. Rijetke su uprave u izvješćima uopće apostrofirale investicije, a Zvijezdina kao jedna od njih navela je da je lani investirano (samo) 8,1 milijuna kuna. 

Nadalje, valja primijetiti da su proizvodne kompanije uglavnom iskazale manju prodaju unutar koncerna tj. s povezanim osobama, dok im je prodaja izvan tog kruga većinom blago povećana. To, dakako, ponešto govori i o stanju na maloprodajnom tržištu i poslovanju na relaciji s Konzumom. Jamnica d.d. (bez Sarajevskog kiseljaka, MG Mivele, Roto Dinamica, Fonyodyja) s ostvarenih je 1,28 mlrd. kuna u odnosu na 2017. ostvarila 8%ili oko 110 milijuna kuna manji prihod, s tim da u Upravi navode da je na razini "normaliziranih prihoda" (iz redovnog operativnog poslovanja) pad bio nešto manji, četiri posto.

On je pak najvećim dijelom rezultat strateške odluke o optimizaciji prodajnog portfelja, tj. napuštanja distribucije dijela manje profitabilnog asortimana, tvrde. Ipak, kad se isključe jednokratni efekti na prihode i rashode, i operativna dobit Jamnice d.d. bila je manja nego godinu prije: 238,8 prema 268,6 milijuna kuna. Zvijezda d.d. lani je povećala poslovne prihode sa 691 na 732 milijuna kuna, s tim da je povećanje u cijelosti zahvaljuje rastu prodaje izvan grupe povezanih osoba.

Dobit iz poslovne aktivnosti povećala je s nepunih 40 na 56,7 milijuna, dok je na razini neto dobiti minus od 775 milijuna iz 2017. prerastao u 43 milijuna kuna dobiti. I Ledo d.d. je blago povećao prihode, a porast sa 1,05 na 1,13 mlrd. kuna i u njegovu slučaju je rezultat povećane prodaje izvan grupe. Kako izgleda konsolidirana slika ((s Frikomom, Ledo Čitlukom i ostalim tvrtkama) očito će još trebati pričekati.

Komentari (1)
Pogledajte sve

a kome ta izvjesca kada se lista dionicara moze napisati na A4 list papira.

New Report

Close