Informacije o domaćim tvrtkama na bečkoj plaftormi

Autor: Ana Blašković , 25. studeni 2014. u 17:34
Čelnica burze Ivana Gažić (Žarko Bašić/PIXSELL)

ZSE postaje dio mreže koja pruža podatke s 13 tržišta preko jednog sučelja.

Od počeka sljedeće godine trgovinski podaci o tvrtkama iz kotacija na domaćoj burzi bit će dostupni u realnom vremenu distributerima podataka klijentima Bečke burze. Naime, dvije burze potpisale su sporazum o distribuciji podataka čime domaće tržište kapitala postaje dio distribucijske mreže koja investitorima pruža podatke sa 13 tržišta preko jednog sučelja.

Za lokalna tržišta, uključući i Zagrebačku burzu, dogovorena suradnja donosi veću razinu transparentnosti i međunarodnu prepoznatljivost, ističu sa ZSE.

Regionalni centar

“Naša suradnja omogućuje Zagrebačkoj burzi korištenje međunarodne baze klijenata i suvremenu tehničku infrastrukturu Bečke burze za distribuciju podataka”, kaže član uprave Bečke burze Michael Buhl dodajući da udio od 43 posto svih distributera podataka i krajnjih korisnika dolazi iz SAD-a ili Velike Britanije. Bečka burza posljednjih godina postala je središnje mjesto distribucije podataka za regiju središnje i istočne Europe. Osim distribucije podataka o cijenama s burzi članica CEE Stock Exchange Group, odnosno Beča, Budimpešte, Ljubljane i Praga, preko Beča se distribuiraju trgovinski podaci iz Banja Luke, Beograda, Makedonije, Crne Gore te Kazahstana.

Šira baza ulagača

Čelnica Zagrebačke burze Ivana Gažić kaže da suradnja s Bečkom burzom ima za cilj promociju i veću vidljivost domaćih i regionalnih tržišta te olakšavanje pristupa stranim ulagačima. “Širenje i internacionalizacija baze ulagatelja nešto je čemu težimo i nadamo se pozitivnom učinku na likvidnost, jedan od naših najvećih izazova”, rekla je Gažić.

Klijente Bečke burze čini oko 240 distributera; četvrtina iz Velike Britanije, petina iz SAD-a, dok je 14 posto klijenata iz Njemačke, a 10 posto iz Austrije. Bečka burza u vlasništvu je CEE SE Group, najveće burzovne grupacije u regiji koja uključuje burze u Budimpešti, Ljubljani i Pragu.

Komentirajte prvi

New Report

Close