Inflacija opet u fokusu ulagača: Prekinut trend rasta dionica na Wall Streetu

Autor: Poslovni dnevnik , 06. prosinac 2022. u 22:00
Tržište je posljednjih tjedana raslo zahvaljujući nadi da će američka središnja banka već od prosinca usporiti tempo povećanja kamatnih stopa/Reuters

Početkom tjedna Dow Jones skliznuo je 1,4, S&P 500 pao je 1,8, a Nasdaq indeks 1,93 posto.

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica pale jer inflacijski pritisci u SAD-u ne popuštaju tako brzo kako su se ulagači nadali, pa se postavlja pitanje do koje će razine Fed povećati kamatne stope.

Dow Jones skliznuo je 1,4 posto, na 33.947 bodova, dok je S&P 500 pao 1,8 posto, na 3998 bodova, a Nasdaq indeks 1,93 posto, na 11.239 bodova. Nakon rasta dva tjedna zaredom, ti su indeksi znatno pali na početku novog tjedna.

Oprezni ulagači
Tržište je posljednjih tjedana raslo zahvaljujući nadi ulagača da će američka središnja banka već od prosinca usporiti tempo povećanja kamatnih stopa. Većina analitičara očekuje da će Fed ovoga mjeseca povećati kamate za “samo” 0,50 postotnih bodova, nakon serije povećanja za 0,75 bodova. Međutim, popuštanje inflacijskih pritisaka ne ide tako brzo kako su se ulagači nadali.

U petak objavljeni podaci s američkog tržišta rada pokazali su da broj zaposlenih i dalje raste iznad očekivanja te da rastu i plaće, što podržava potrošnju, ali i inflacijske pritiske.

Podaci objavljeni u ponedjeljak pokazali su, pak, da i dalje znatno rastu aktivnosti u uslužnom sektoru, a da raste i zaposlenost u tom sektoru.

3,75

posto iznosi donji raspon kamatnih stopa američke središnje banke Fed

Ti su podaci naveli ulagače na oprez jer su i dalje otvorena ključna pitanja: do koje će razine Fed povećati kamate – na 4,75 ili 5 posto – i koliko će se dugo zadržati na tim razinama.

Trenutno se ključne kamate kreću u rasponu od 3,75 do 4 posto, najvišoj razini od početka 2008. godine. Pitanje je, također, može li američko gospodarstvo iduće godine izbjeći recesiju, s obzirom na Fedovo agresivno povećanje kamata u ovoj godini.

Na europskim se burzama u utorak trgovalo oprezno jer je ulagače zabrinuo navedeni znatni pad cijena dionica na Wall Streetu, pa je STOXX 600 indeks bio u blagom minusu treći dan zaredom. STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 15 sati u minusu 0,4 posto.

Spuštanje i u Aziji
Pritom je londonski FTSE indeks oslabio 0,5 posto, na 7531 bod, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,3 posto, na 14.408 bodova, a pariški CAC 0,2 posto, na 6683 bodova. I na azijskim su burzama cijene dionica pale. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 9.30 sati u minusu 0,4 posto, nakon što je dan ranije dosegnuo najvišu razinu u tri mjeseca.

Jučer je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,2 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Australiji, Hong Kongu i Južnoj Koreji pale između 0,1 i 1,1 posto. Podršku tržištima pružaju vijesti o blagom popuštanju restriktivnih Covid mjera u Kini, što bi postupno moglo ubrzati rast drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

Komentirajte prvi

New Report

Close