Svijet novca
Svijet novca

Indeksi u plusu, Span među vodećima po rastu cijene

Komentar domaćeg i stranog financijskog tržišta.

Poslovni dnevnik
27. travanj 2023. u 22:00
Najbolje povrate, u ožujku i cijelom prvom kvartalu, na američkom dioničkom tržištu ostvarile su dionice 'growth' kompanija/Reuters

Financijska tržišta u ožujku obilježila su događanja vezana uz Silicon Valley Bank i Credit Suisse. Priča vezana uz SVB krenula je od naglog povlačenja velike količine depozita. Zbog potrebe za likvidnošću, banke su bile primorane prodavati obveznice, čija je tržišna vrijednost pod utjecajem rastućih kamatnih stopa bila znatno niža od nominalne, zbog čega se banka našla u problemima. Ipak, isplatu traženih depozita klijentima osigurala je američka vlada.

Izazovna situacija

Credit Suisse, najveća švicarska banka, također se našla u problemima. Cijena dionice pala je čak 31 posto sredinom ožujka, kada je njezin najveći dioničar, Saudijska nacionalna banka, najavila prestanak daljnjeg ulaganja u kompaniju. Credit Suisseu privremenu likvidnost pružila je švicarska središnja banka, a na kraju je preuzet od strane UBS. Sve to dovelo je do trenutne rasprodaje dionica bankarskog sektora.

Geopolitička situacija i dalje je izazovna, ne nazire se kraj ratu u Ukrajini, a tenzije između SAD-a i Kine i dalje su prisutne. I dalje aktualna tema, visoka inflacija, nastavlja zabrinjavati središnje banke, unatoč popuštanju cijena energije. Tako je FED podigao kamatne stope za 25, a Europska središnja banka (ECB) za 50 baznih bodova, iako se špekuliralo o mogućoj pauzi zbog pojave nestabilnosti u bankarskom sektoru. Iduće zasjedanje FED-a i ECB-a zakazano je za početak svibnja.

Bez obzira na sve događaje, glavni burzovni indeksi mjesec su ipak završili u plusu, a najbolje povrate, u ožujku i cijelom prvom kvartalu, ostvarile su dionice “growth” kompanija. Pad dionica bankarskog sektora utjecao je na rezulate “value” dionica općenito. DAX je u ožujku ostvario rast od 1,7, S&P 500 od 3,5, a Nasdaq čak 9,5 posto.

Ranije od očekivanog

Iznenadno kinesko odustajanje od politike nulte razine covida krajem prošle godine dovelo je do snažnog oporavka njezinog gospodarstva od početka godine, dok je inflacija do sada ostala iznenađujuće niska, što je njihovoj središnjoj banci omogućilo da održi labaviju monetarnu politiku. Unatoč snažnom gospodarskom zamahu i kreditnom rastu, kineski CPI za ožujak bio je ispod očekivanja, porastao je manje od jedan posto na godišnjoj razini, dok je indeks proizvođačkih cijena također pao. U tom kontekstu, njihova centralna banka u ožujku je najavila smanjenje svoje stope obvezne pričuve za 25 baznih bodova, što je bilo ranije od očekivanog.

Na Zagrebačkoj burzi, najveći promet ostvarila je dionica Spana, koja se našla i među vodećih 10 po porastu cijene (11,51%). Osim nje, po prometu su se istaknule dionice Valamar Riviere, Zagrebačke banke, Hrvatskog telekoma i Atlantske plovidbe. Na Ljubljanskoj burzi najviše se trgovalo dionicama Krke, NLB-a, Zavarovalnice Triglav, Cinkarne Celje i Petrola.

* Analitičari InterCapitala

New Report

Close