‘Indeks straha’ kojem se sve manje vjeruje dobiva jednodnevnu verziju

Autor: Tomislav Pili , 25. travanj 2023. u 12:35
Investitori počinju tražiti da im originalni VIX sugerira kretanje za koje nikada nije bio dizajniran/Reuters

VIX prolazi kroz najveću promjenu u tri desetljeća koliko postoji.

Burzovno mjerilo koje je oduvijek pomalo u drugom planu, a uvelike ukazuje na raspoloženje investitora prolazi kroz svoju najveću promjenu u nekoliko desetljeća.

Radi se o VIX-u, poznatijem kao “indeks straha” koji pokazuje razmjere kolebljivosti na američkom dioničkom tržištu. Kako navodi Financial Times, VIX je lansiran prije tri desetljeća, a dizajniran je da ukazuje na volatilnost tržišta u idućih mjesec dana.

Međutim, jučer je lansiran jednodnevni VIX, ili VIX1d koji će investitorima sugerirati da li ih već sutra očekuje na tržištu “bura” ili “mirno more”.

4

puta povećao se obujam trgovine kratkoročnim opcijama od 2020.

Promjene na tržištu
Kao i originalni VIX, i ovaj novi pokrenuo je operater tržišta opcija Cboe kako bi odgovorio na recentnu transformaciju tržišta financijskih izvedenica zbog koje se sve više pojavljuju pitanja koliko je originalni VIX učinkovit i relevantan. Kao i starija verzija, jednodnevni VIX mjerit će očekivanu volatilnost dioničkog indeksa S&P 500.

Koliko je ovaj kratkoročni indeks potreban pokazuje i podatak da se tijekom travnja gotovo polovica protrgovanih opcija na S&P 500 odnosila na vrijednosnice koje su vrijedile do dana na koji su protrgovane.

Takve kratkoročne opcije omogućuju investitorima zauzimanje ciljanijih pozicija uoči bitnijih događaja, poput objave važnijih makroekonomskih podataka i zasjedanja središnje banke.

Obujam trgovanja kratkoročnim opcijama od 2020. se učetverostručio, zahvaljujući dijelom dodavanju novih izvedenica. Rob Hocking, direktor za inovacije u Cboeu, kazao je za FT da originalni VIX i dalje “mjeri točno to za što je dizajniran”.

Međutim, investitori počinju tražiti da im sugerira kretanje za koje nikada nije bio dizajniran, dodao je Hocking. Podsjetimo, VIX je donio revoluciju na američko dioničko tržište jer je iskristalizirao cijene tisuća različitih opcija u jednu vrijednost.

Panike – nije bilo?
Međutim, dobar dio analitičara ostao je začuđen koliko je VIX blago reagirao na početku pada dioničkog tržišta započetog početkom prošle godine. Jedan investicijski bankar koji VIX koristi kao pokazatelj je li pravo vrijeme za organiziranje početne ponude dionica i neslužbenom je razgovoru kazao da “u ovom trenutku VIX ne funkcionira kao pokazatelj volatilnosti”.

VIX u pravilu raste kada cijena dionica pada, ali može skočiti i ako ulagači očekuju oštro poboljšanje tržišnih uvjeta. No, ako cijene dionica padaju polako i u dužem razdoblju – kao što se dogodilo prošle godine – VIX će blago reagirati.

Primjerice, tijekom posljednjeg značajnijeg potresa na tržištu, propasti Silicon Valley Bank, VIX je skočio sa 19 na 26,5 bodova. To je vrijednost iznad dugoročnog prosjeka, ali ni blizu razina koje se uobičajeno povezuju s panikom ulagača. Za ilustraciju, da je tada postojao jednodnevni VIX, skočio bi u nekoliko dana nakon propasti SVB-a sa 15,3 na 40,2 boda.

Za sada, Cboe nema namjeru lansirati izvedenice koje bi izravno pratile kretanje jednodnevnog VIX-a. Hocking pojašnjava kako je razlog u problematičnoj namiri kratkoročnih vrijednosnica. No, ako bude tržišnog interesa, moglo bi se naći rješenje, kaže Hocking.

Komentirajte prvi

New Report

Close