Ina pomogla CROBEX-ov povratak iznad 3500 bodova

Autor: Ante Pavić , 03. srpanj 2008. u 06:30

Promet je na burzi i dalje skroman te je ukupno iznosio 72 milijuna kuna

Dionički indeks CROBEX u srijedu je uspio rastom od pola postotna boda demantirati prognoze većine analitičara koji su očekivali nastavak njegova pada ili u najboljem slučaju stagnaciju.

Budući da Zagrebačka burza više nije izolirana u odnosu na okruženje, valja spomenuti da su i europski burzovni indeksi u srijedu porasli za jedan posto, djelomično nadoknađujući pozamašne gubitke zabilježene tijekom prethodnog dana, a u fokusu interesa našao se bankarski sektor. Promet je na Zagrebačkoj burzi, međutim, i dalje skromniji nego posljednjih mjeseci te je ukupno iznosio 72 milijuna kuna, od čega je redovni iznosio 42 milijuna kuna. Dionica naftne industrije Ina još bilježi rast pa je u srijedu njezina cijena ojačala dodatnih 1 posto. Ona je ujedno bila i dionica s najvećim prometom višim od 9 milijuna kuna. Građevinari, a djelomično i brodari, svojim su rastom pogurali indeks čija je vrijednost u srijedu ponovno preskočila vrijednosnu granicu od tri i pol tisuća bodova. Što se tiče brodarskog sektora, prema kriteriju veličine prometa nema iznenađenja te je Atlantska plovidba bila najlikvidnija s gotovo 3 milijuna kuna prometa. Ta se dionica u posljednji trenutak izvukla iz korekcije te je narasla 0,04 posto, čime je njezina cijena dosegla razinu od 2351 kune. Dionica Jadroplova ostala je na razinama od prethodnog dana, dok je pulska Uljanik plovidba na kraju narasla za gotovo 1 posto. Indeks BDI za rasuti teret također je nastavio padati, a u srijedu je izgubio 240 bodova. Tankerska plovidba jedina nije uspjela othrvati se korekciji te je pojeftinila 1 posto. Ni kod građevinara nema iznenađenja što se tiče najlikvidnije dionice.

Primat u tom kriteriju i dalje drži dionica Instituta građevinarstva Hrvatske kojom je ukupno protrgovano u vrijednosti višoj od 3 i pol milijuna kuna. Ta dionica se tijekom većine dana kretala u negativnom području, ali je na kraju uspjela narasti gotovo 2 posto. Time je zaustavila nešto intenzivniji pad od dana prije čiji je nastavak prijetio dosezanju najnižih razina. I Ingra je, kao i IGH, prekinula dvodnevni pad, dok je iz četverodnevne korekcije rastom cijene od gotovo 3 posto pobjegla dionica Dalekovoda. Tim se rastom udaljio od granice od 800 kuna. Trgovački lanac Konzum u prošloj je godini ostvario 224,8 milijuna kuna dobiti, od čega je za isplatu dividende namijenjeno 56,7 milijuna kuna ili 2,5 kuna po dionici. U zadržanu dobit rasporedit će se 168,07 milijuna kuna, navodi se u izvješću u srijedu održane Glavne skupštine te tvrtke objavljenom na Zagrebačkoj burzi. Dividenda će se isplatiti najkasnije do 1. kolovoza ove godine. Cijena dionice narasla je 0,85 posto čime je najavila bijeg s rekordno niskih razina koje je dosegla velikom korekcijom u posljednja dva tjedna. Dionica koja bi se mogla nazvati najvećim gubitnikom trgovanja u srijedu bila je Ericsson Nikola Tesla. Prometom višim od 3 milijuna kuna ušla je među prvih 5 najlikvidnijih dionica, ali je snažnim padom od 3,21 posto pojeftinila na 2052 kune, što je najniža razina u posljednje dvije godine. Rekordno nisku cijenu zabilježila je i dionica HT-a koja se padom od 0,06 posto zadržala na okruglih 270 kuna.

Konzum: Dividenda 2,5 kuna po dionici

Trgovački lanac Konzum u prošloj je godini ostvario 224,8 milijuna kuna dobiti, od čega je za isplatu dividende namijenjeno 56,7 milijuna kuna ili 2,5 kuna po dionici. U zadržanu dobit rasporedit će se 168,07 milijuna kuna, navodi se u izvješću s danas održane Glavne skupštine te tvrtke objavljenom u srijedu na mrežnim stranicama Zagrebačke burze. Dividenda će se isplatiti najkasnije do 1. kolovoza ove godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close