Iako profitabilnija, Atlantska plovidba u minusu 6 milijuna kuna

Autor: Tomislav Pili , 30. listopad 2019. u 22:00
Predsjednik NO-a i najveći pojedinačni dioničar Igor Bilbija/Rober Anić/pixsell

‘Očekujemo jako dobar četvrti kvartal’.

Značajno povećanje profitabilnosti ipak nije bilo dovoljno da Atlantskoj plovidbi donese dobit u prvih devet mjeseci. Ipak, u kompaniji smatraju da su trendovi pozitivni i optimistično gledaju na zadnje tromjesečje.

Dubrovački brodar objavio je u srijedu da su poslovni prihodi na razini grupe u prvih devet mjeseci iznosili 258,5 milijuna kuna što je preko 5 posto niže nego u istom lanjskom razdoblju. Valja naglasiti kako ovu godinu obilježavaju nešto niže vozarine za rasute terete nego prošle godine. Kako stoji u financijskom izvješću, prosječna dnevna vozarina u devet mjeseci iznosila je malo iznad 10.500 dolara dok je lani u tom razdoblju dosezala 11.215 USD.

 

31 posto

viša je EBITDA nego u isto vrijeme lani, dosegnula je 110 milijuna kuna

Unatoč tome, kompanija je ostvarila skok dobiti prije kamata, oporezivanja, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) od 110 milijuna kuna što je 31 posto više nego lani. No, dok je lani dobit iznosila 4,6 milijuna kuna, sada je zabilježen gubitak od 5,9 milijuna kuna. "Unatoč izuzetno dobrom trećem tromjesečju, prosječne vozarine još nisu na razini prošle godine. No, kompanija ide u pozitivnom smjeru, značajno je povećala efikasnost, a posebno bih naglasio rast EBITDA i EBITDA marže.

K tome, ubrzano se razdužujemo što će uskoro rezultirati značajnim snižavanjem i duga i cijene duga, a što će u bliskoj budućnosti značajno utjecati na promjenu financijskih rashoda", komentirao je predsjednik NO-a Igor Bilbija. "Očekujem jako dobro 4. tromjesečje i načelno nastavak pozitivnih rezultata treću godinu zaredom uz daljnje povećanje operativne efikasnosti", dodao je Bilbija, koji je i najveći pojedinačni dioničar.   

Komentirajte prvi

New Report

Close