Hrvatskom telekomu dobit porasla za 1,2%, a prihodi za 0,4%

Autor: Darko Bičak , 25. srpanj 2019. u 22:00
EBITDA prije jednokratnih stavki iznosi 1,4 milijarde kuna/Davor Puklavec/PIXSELL

Trenutačno je modernizirano 64% HT-ove mreže, a posebice u Zagrebu, Zagrebačkoj županiji te Istri.

Hrvatskom Telekomu (HT) je u prvom polugodištu neto dobit porasla za 1,2 posto u odnosu na isto razbolje lani s ostvarenjem od 435,3 milijuna kuna.

Kako pokazuju podaci iz HT-ova konsolidiranog nerevidiranog financijskog izvještaja, EBITDA im je prije jednokratnih stavki iznosila 1,4 milijarde kuna, što je manje za 1,3 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.  Ukupni konsolidirani prihodi u prvom polugodištu 2019. iznosili su 3,7 milijardi kuna, što je 0,4 posto više u usporedbi s istim razdobljem 2018.

Kako pojašnjavaju u samom HT-u, tom pozitivnom razvoju najviše su pridonijeli rast prihoda u sistemskim rješenjima te pokretnim telekomunikacijama, kažu u HT-u. Dodaju da je tvrtka nastavila s kapitalnim ulaganjima te je u prvom polugodištu uloženo 729 milijuna kuna, većinom u modernizaciju infrastrukture za fiksnu i mobilnu mrežu. U odnosu na prvo polugodište 2018. ulaganja su manja, a kao razlog za to ističu rezultat sezonskih oscilacija, dok im izgledi u pogledu kapitalnih ulaganja za cijelu 2019. ostaju otprilike na razini 2018.

Dodaju da su nastavili s velikim investicijskim programom modernizacije pokretnih radijskih i transportnih mreža diljem Hrvatske, kao i povećanjem kapaciteta na 4G mreži, kako bi odgovorili na sve veće zahtjeve za podatkovnim uslugama, posebno na Jadranu. Pojašnjavaju da je trenutačno modernizirano 64 posto njihove cjelokupne mreže, a posebice u Zagrebu, Zagrebačkoj županiji te u Istri.

 

Optima pozitivna

Optima telekom u prvom je polugodištu 2019. godine poslovao s neto dobiti od 5 milijuna kuna, nasuprot gubitku od 3,8 milijuna kuna u istom lanjskom razdoblju, što je rezultat boljeg operativnog poslovanja, navodi se u poslovnom izvješću te telekom kompanije. Ukupni poslovni prihodi grupe u prvih su šest mjeseci dosegnuli 268,2 mil. kuna, što je za 0,8% manje nego u istom lanjskom razdoblju. Ukupni poslovni rashodi smanjeni su za 6,4%, na 194 mil. kuna. Konsolidirana EBITDA prije jednokratnih stavki nakon najmova iznosi 62,4 mil. kuna.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close