Horvat si otvara put da preuzme cijeli ZSE: Trebalo bi mu oko 60 milijuna kuna

Autor: Tomislav Pili , 29. listopad 2018. u 13:09
Foto: Pixsell

Horvat je 23. listopada kupio 319.000 dionica burze, a za prelazak udjela od 20% treba mu dozvola Hanfe.

Nakon prošlotjedne kupnje još jednog velikog paketa dionica Zagrebačke burze varaždinski financijaš Milan Horvat i njegov malezijski partner nalaze se na prekretnici.  Naime, ili će se zaustaviti pred pragom od 20 posto za čiji prelazak im treba odobrenje Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) ili će, prijeđe li ga, ishoditi dozvolu čime im se otvara put za preuzimanje cijele Zagrebačke burze. 

Službena objava od četvrtka na stranicama ZSE-a otkrila je tko je 23. listopada bio kupac 319.000 dionica burze u velikoj blok-transakciji vrijednoj 5,3 milijuna kuna. Radilo se o vodećem dioničaru, tvrtki Eunex-C čiji je Horvat direktor, a osnivač malezijski poslovni čovjek Zong Xin Yeap. Kupnjom dodatnih gotovo sedam posto dionica Eunex-C dosegao je 18,7 posto udjela, odnosno drži 868.933 dionice. Podsjetimo, Eunex-C i Milan Horvat pojavili su se u priči oko preslagivanja dioničarske strukture ZSE-a 10. rujna kada je kupio prvi paket od 400.500 dionica za 6,6 milijuna kuna. Grubi izračun govori da je varaždinska tvrtka u kupnju burzinih dionica dosad utrošila 15 milijuna kuna.

Od rujna do sada Eunex-C prilično agresivno kupuje, dijelom u blok-transakcijama, a dijelom u redovnom trgovanju. U redovnom trgovanju  kupovao je i 18. listopada kada je došao do dodatnih 27.000 dionica. Ovoga će tjedna biti poznato je li Horvatova tvrtka bila glavni kupac u trgovanju u četvrtak i petak kada je protrgovano gotovo 60.000 dionica. Na pitanje jesu li posljednja stjecanja motivirana objavom financijskog izvješća Zagrebačke burze za treće tromjesečje koje pokazuje dobit od 900.000 kuna, Milan Horvat nam je odgovorio kako je Eunex-C prepoznao dugoročni potencijal ZSE, a time i hrvatsko tržište kapitala što je motiv za odluku o kupnji dionica. "Svakako da su dobri financijski pokazatelji trećeg kvartala dodatna potvrda pravilne poslovne odluke", izjavio je Horvat.

Približavanjem pragu od 20 posto za čiji prelazak prema Zakonu o tržištu kapitala treba odobrenje Hanfe Eunex-C mogao bi napraviti presedan u modernoj povijesti domaćeg tržišta kapitala. Naime, do sada nitko nije tražio takvu Hanfinu dozvolu jer su se svi dosadašnji dioničari burze zaustavljali na manje od 10 posto. Tu činjenicu naglašavaju i na Zagrebačkoj burzi gdje na pitanje kako komentiraju posljednja stjecanja Eunex-C-a ističu kako do sada burza nikad nije imala dioničara koji bi prelazio vlasnički udio od 10 posto te je u tom smislu ovo "značajna promjena u vlasničkoj strukturi".

Na pitanje namjerava li zatražiti dozvolu, odnosno je li ju već zatražio, Horvat kaže kako vrlo pažljivo prate da sve aktivnosti vezane uz kupnju dionica ZSE tvrtka Eunex C provodi u skladu s pravilima trgovanja na burzi, pravilnicima Hanfe te zakonima Republike Hrvatske. Dodaje da je održan sastanak predstavnika Hanfe i njega na kojem je regulatoru predstavljen Eunex-C. Međutim, izbjegao je odgovor na pitanje namjerava li prijeći i 25 posto udjela i time dati ponudu za preuzimanje za koju bi mu – temeljem cijene od 16,50 kuna po dionici po kojoj je do sada kupovao – trebalo ugrubo 60 milijuna kuna. Iz Hanfe su poručili kako ne mogu javno objavljivati i komentirati je li zatražena dozvola. Financijaši u neslužbenom razgovoru kažu kako je malo vjerojatno da će Eunex-C prijeći prag od petine udjela bez dozvole jer bi ga u tom slučaju regulator vratio na "početne pozicije".

Zakon o tržištu kapitala u tom slučaju propisuje da će regulator naložiti prodaju dionica stečenih iznad praga, a do prodaje stjecatelj ne može ostvarivati prava iz tih dionica. Što se tiče procesa davanja odobrenja, iz Hanfe su pojasnili da u tom postupku procjenjuju primjerenost ponuditelja, njegovu financijsku stabilnost, poslovne planove i drugo kako je propisano Zakonom o tržištu kapitala i pripadajućim pravilnicima. Taj proces mogao bi potrajati dva do tri mjeseca, ocjenjuju neslužbeno financijaši.

Milan Horvat demantirao je šuškanja u financijskoj zajednici da kontaktira sve značajnije dioničare u vezi prodaje dionica. Međutim, glavninu dionica u posljednjem velikom paketu – točnije 264.000 dionica – prodao mu je Ivan Tadin, dugogodišnji dioničar burze i vlasnik brokerske kuće Hita vrijednosnice. Tadin nam je poručio kako "trenutno nema komentara" u vezi te prodaje. Tadinu je preostalo svega 25.900 dionica, odnosno 0,56 posto udjela, a nije želio komentirati ni hoće li zbog toga podnijeti ostavku u Nadzornom odboru Zagrebačke burze.

Sa Zagrebačke burze tvrde kako im nisu poznate poslovne namjere novog dioničara. Horvat na pitanje namjerava li na ZSE dovesti kriptovalute i početne ponude tokena (ICO), pošto se bavi trgovanjem tom klasom imovine, ali i s obzirom na nedavni istup Hanfina čelnika Ante Žigmana, kaže kako mu je drago da je regulator otvoren za nova tehnološka unapređenja i inovacije na hrvatskom tržištu kapitala. "Naše su namjere potaknuti ZSE na modernizaciju, uvođenje novih tehnologija te razvoj novih segmenata poslovanja, onako kako su već zastupljeni u svijetu, a odnose se na nove kotacije, nove proizvode, derivate i kriptovalute", istaknuo je Horvat.

Komentari (4)
Pogledajte sve

Ja sa gospodinom Horvatom imam samo odlična iskustva,a što je najbitinije prije svega je čovjek.

Napuhan, nekulturan izuzetno ne simpatican lik….

Simpa je i pristupačan, bar sam ga ja tako doživio.
Uostalom oslobodili su ga svih optužbi iz afere
otprije 10 godina!

Milan Horvat je jedan veliki gospodin.

New Report

Close