‘Hladan tuš’ donedavnoj burzovnoj euforiji

Autor: Tomislav Pili , 13. lipanj 2020. u 09:52
Europski indeksi bilježili su minuse između 2,6 i 2,8 posto/Reuters

Loše raspoloženje potaknula je američka središnja banka Fed prognozom da će krajem godine nezaposlenost i dalje biti iznad 9 posto.

Cijene dionica na svjetskim burzama pale su u četvrtak na najniže razine u pet tjedana nakon što je američka središnja banka Fed dan ranije iznijela prilično tmurne prognoze ekonomskih kretanja.

S druge strane, vrijednost obveznica raste zbog nade investitora da će trebati još poticaja za izlazak iz recesije. Azijske burze svjedočile su prekidu 10-dnevnog pozitivnog niza, dok su europske burze bilježile duboke minuse.

Najduži pad cijena
Dok je burza u Šangaju zabilježila minus od 0,9 posto, indeks Hongkonške burze pao je 2,3 posto. Značajan minus od 2,8 posto ostvario je i japanski Nikkei. U Europi su se svi najvažniji indeksi “zacrvenjeli”.

STOXX 600 gubio je oko 14.30 sati 2,6 posto, njemački DAX i londonski FTSE bili su u minusu 2,7 posto, a francuski CAC 2,8 posto. Snažan pad na otvaranju trgovanja očekivao se i u SAD-u s obzirom da su terminski ugovori na Dow Jones sugerirali pad od 700 bodova.

“Hladan tuš” donedavnoj burzovnoj euforiji donio je Fed procjenom da će američko gospodarstvo ove godine pasti 6,5 posto, a stopa nezaposlenosti i krajem godine iznosit će 9,3 posto. Podaci također pokazuju da su američke potrošačke cijene u svibnju pale i treći mjesec, što je najduži takav niz ikada.

Iz tog razloga, predsjednik Feda Jerome Powell više ni ne razmišlja o podizanju kamatnih stopa, kako je rekao. Umjesto toga izjavio je kako će oporavak biti dug, a zahtijevat će proaktivnu monetarnu politiku s kamatnim stopama na nuli sve do 2022. godine.

Rast obveznica
Iduće godine rast američkog BDP-a trebao bi iznositi 5 posto, a 3,5 posto u 2022. Nakon Fedovih prognoza prinos na 10-godišnju američku državnu obveznicu pao je u srijedu 9 baznih bodova, što je najveći dnevni pad u gotovo dva mjeseca.

U četvrtak je prinos iznosio 0,71 posto, što je značajno povećanje vrijednosti dužničkih vrijednosnica SAD-a s obzirom na prošlotjednih 0,96 posto. U istom je smjeru krenuo i europski pandan, njemački Bund. Obveznica s 10-godišnjim dospijećem pala je u prijepodnevnom dijelu trgovanja za 4 bazna boda na -0,37 posto, najnižu razinu u osam dana.

Komentirajte prvi

New Report

Close