Hisense istiskuje dioničare i povlači Gorenje s burze

Autor: Tomislav Pili , 16. kolovoz 2018. u 22:01
Tijekom 2000-ih dionica Gorenja bila je među pet najtrgovanijih na Ljubljanskoj burzi/Tomislav Miletić/PIXSELL

Novi kineski vlasnik za preostalih će 1,1 milijun dionica isplatiti 12 eura, kao i u lipanjskoj ponudi.

S Ljubljanske burze odlazi jedna od najznačajnijih dionica – Gorenje. Poznati je slovenski proizvođač kućanskih aparata u četvrtak objavio poziv na skupštinu koja će se 17. rujna održati u Velenju.

Na skupštini će dioničari, osim smanjenja temeljnog kapitala za 506.331 euro, odlučivati i o prijedlogu istiskivanja manjinskih dioničara te povlačenju dionica s burze. Prijedlog je očekivan s obzirom da je novi vlasnik Gorenja, kineski div potrošačke elektronike Hisense krajem lipnja nakon ponude za preuzimanje stekao ukupno 23,3 milijuna dionica Gorenja, odnosno 95,4 posto udjela.

Za preostalih 1,1 milijun dionica Hisense će dioničarima isplatiti 12 eura po dionici, koliko je platio i u ponudi za preuzimanje.

Po istiskivanju malih dioničara slijedi povlačenje dionica iz uvrštenja na Ljubljanskoj i Varšavskoj burzi. Prema podacima s internetske stranice Gorenja, ta je kompanija uvrstila dionice na Ljubljansku burzu 10. studenog 2000. godine, a u prvoj kotaciji nalaze se od 3. listopada 2005. godine.

Na Varšavsku burzu dionice su uvrštene 30. prosinca 2013. godine. Prema podacima Ljubljanske burze, Gorenje je 2000-ih bilo među pet najtrgovanijih dionica na slovenskom tržištu. No, posljednjih godina interes ulagača je slabio.

Tako je lani dionica Gorenja ostvarila promet od 13,2 milijuna eura, treći najmanji među devet izdanja iz prve kotacije. U četvrtak joj je cijena skočila 2,2 posto na 11,85 eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close