‘Hillary Clinton ne razumije burzu’

Autor: Tomislav Pili , 08. listopad 2015. u 22:00
Hillary Clinton predstavila je plan financijske reforme /REUTERS

Prijedlog oporezivanja visokofrekventnog trgovanja izazvao salve reakcija.

Namjera predsjedničke kandidatkinje američkih demokrata da oporezuje visokofrekventno trgovanje izazvala je salve negativnih reakcija među financijašima.

Hillary Clinton je u sklopu svoje kampanje najavila kako će porezno kažnjavati trgovce vrijednosnicama koji korištenjem superbrzih računala zadaju i otkazuju naloge za kupnju uzimajući pri tome naknadu. Prijedlog je dio šireg plana reforme financijske regulative kako ga vidi Clinton,  predstavljenog u četvrtak. Njezin je prijedlog na tragu kritika visokofrekventnog trgovanja koje tvrde da se nalozi koji nikada nisu izvršeni nalaze u srcu nepoštenog tržišta kapitala i manipulacije njime.

Međutim, prijedlog je među stručnjacima dočekan na nož, a neki kažu i kako pokazuje da Clinton ne razumije kako funkcionira moderna burza, piše Bloomberg. "Za svaki nalog koji otkažu trgovci zamjenjuju jedan nalog koji pruža likvidnost. Svako oporezivanje njihove trgovinske aktivnosti povećalo bi troškove trgovanja za male ulagače i mirovinske fondove", smatra profesor Larry Harris, bivši glavni ekonomist u Komisiji za burze i vrijednosnice. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

Hillary nije ni do koljena nasoj Vesni Pusic. Ona razumije sve,a burzu ima u malom prstu.

“Hillary Clinton ne razumije burzu” – zato dobro razumije socijalizam kao Lalovac , Grčić & co.

New Report

Close