Hedge fondovi u najvećem šopingu kineskih dionica u pet godina

Autor: Poslovni.hr , 30. siječanj 2024. u 14:04

Interes fondova za dionicama kineskih kompanija poklopio se s naporima Pekinga da vrati povjerenje ulagača u drugo svjetsko gospodarstvo

Globalni hedge fondovi prošlog su tjedna pokupovali su kineskih dionica najbržim tempom u više od pet godina iskorištavajući pad valuacija na burzama, istaknuli su analitičari Goldman Sachsa u bilješci klijentima. Kumulativne neto kupnje kineskih dionica od 23. do 25. siječnja označila je najveću trodnevnu kupnju u više od pet godina, napisao je Goldman krajem prošlog tjedna u koju je Reuters imao uvid u ponedjeljak.

Snažan rast interesa hedge fondova za kineskim dionicama poklopio s naporima Pekinga da vrati povjerenje ulagača u drugo po veličini svjetsko gospodarstvo budući da kinesku ekonomiju trese kriza u sektoru nekretnina i uz prognoze slabijeg rasta od očekivanja.

Skok indeksa

Indeks blue-chip dionica u Hong Kongu porastao je 6 posto u tri navrata od utorka, dok je širi indeks dionica u Šangaju porastao za više od 3 posto. Zaokret raspoloženja došao je nakon dugog prethodnog razdoblja u kojem su se hedge fondovi, u osam od prethodnih 10 tjedana, većinom kladili na pad kineskih dionica. Reuters piše da se većina transakcija prošlog tjedna odnosila na ulaske u izravne duge pozicije, odnosno oklade da će dionice dionica rasti, umjesto da izlaze iz kratkih pozicija.

6 posto

porastao je indeks Šangajske burze u tri navrata

U fokusu fondova većinom su bile dionice uvrštene na burze u Sjedinjenim Američkim Državama, što je bio način kupnje udjela u kineskim tvrtkama, naveo je Goldman Sachs. Nakon toga su kupovali ‘blue-chip’ dionice kineskih tvrtki kao i dionice koje kotiraju u Hong Kongu.

Ulagači su posebno usmjereni na azijska tržišta u nastajanju na kojima se bilježe najveće neto kupnje u posljednjih (više od) pet godina. Prošlog tjedna Kina je dominirala listom najpopularnijih azijskih tržišta, a slijede je Tajvan i Indija. Promjena u pozicioniranju hedge fondova prema Kini dodaje znakove da se možda događa promjena raspoloženja, primjećuje Reuters.

Priljev kapitala

Investitori su uložili gotovo 12 milijardi dolara u kineske dioničke fondove u tjednu do srijede u najvećem priljevu kapitala od 2015. godine, drugom najvećem u povijesti, istaknuli su Goldman Sachs i Bank of America u zasebnim bilješkama pozivajući se na podatke EPFR-a prošli tjedan. Goldmanova bilješka dodaje da je ovaj priljev sredstava uglavnom bio putem domaćih fondova kojima se trguje na burzi u Kini. Sveukupno pozicioniranje fondova u kineskim dionicama ostaje na najnižoj razini u pet godina, ističe Goldman. Alokacija na kineske dionice uzajamnih fondova dosegnuli su krajem prosinca 5,5 posto, što je najniža razina u proteklom desetljeću, napominju analitičari Goldman Sachsa pozivajući se na podatke EPPR-a. Goldman je rekao da ostaje “konstruktivan” kad su u pitanju kineske dionice.

Komentirajte prvi

New Report

Close