Globalni pritisci troškova pritišću burze

Autor: Poslovni dnevnik , 09. kolovoz 2022. u 22:00
Na azijskim se burzama jučer oprezno trgovalo/Reuters

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica bez japanskih bio je u minusu 0,2 posto. Od početka mjeseca taj indeks je na dobitku 5 posto.

Na azijskim burzama oprezno se trgovalo u utorak, jer financijska tržišta brinu tvrdokorni globalni pritisci rastućih troškova poslovanja, a za nove smjernice čeka se podatak o inflaciji u SAD-u i po svemu sudeći izgledno, treće po redu dizanje kamatnih stopa u SAD-za za 75 baznih bodova.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica bez japanskih bio je u minusu 0,2 posto. Od početka mjeseca taj indeks je na dobitku 5 posto.

Istodobno, japanski Nikkei indeks oslabio je 0,81 posto, dok su kineski burzovni indeksi su blago porasli, kao i južnokorejski Kospi. Blagim oscilacijama azijske burze prate slična kretanja na Wall Streetu, gdje je Dow Jones u ponedjeljak blago porastao, a Nasdaq i S&P su blago pali.

Neočekivano snažan rast zapošljavanja u SAD-u tijekom srpnja, za 528 tisuća, stavio je u fokus tržišta podatak o inflaciji za srpanj, koji bi trebao biti objavljen u srijedu, a koji će zasigurno utjecati u idućem razdbolju na Fedove monetarne poteze.

“Wall Street se bori s održavanjem prošlotjednih dobitaka, dok se fokus premješta s američkog tržišta rada na inflaciju. Prioritet smanjenja inflacije kako bi se poduprla ekspanzija domaće potražnje i održivi rast radnih mjesta odzvanjat će jasno i glasno sa simpozija Feda u Jackson Holeu od 25. do 27. kolovoza”, ističu analitičari ANZ-a u bilješci klijentima.

Dolarov indeks kreće se nadomak nedavnih rekordnih razina, oslabivši tek 0,05 posto, na 106.39 bodova, dok tržišni sudionici čekaju današnju objavu podatka o potrošačkim cijenama u SAD-u za srpanj. Ekonomisti očekuju da će pokazati usporavanje godišnje stope inflacije s lipanjskih 9,1 na 8,7 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close