Globalne dionice na najvišoj razini u 2023.

Autor: Ana Blašković , 13. srpanj 2023. u 22:00
Optimizam ulagača posljedica je očekivanja da je rastu kamatnih stopa uskoro kraj/Reuters

Izvedenice američkih dioničkih indeksa ojačale su uoči otvaranja trgovine na Wall Streetu nakon objave da su potrošačke cijene u lipnju umjereno porasle.

Globalne dionice dosegnule su u četvrtak nove rekordne razine u 2023. na optimizmu da će usporavanje inflacije u SAD-u uvjeriti Federalne rezerve da pauziraju povećanje kamatnih stopa nakon srpnja.

Izvedenice američkih dioničkih indeksa ojačale su uoči otvaranja trgovine na Wall Streetu nakon objave da su potrošačke cijene u lipnju umjereno porasle, bilježeći najsporiji godišnji rast u protekle dvije godine, piše Reuters.

Oklade da bi Federalne rezerve uskoro mogle okončati monetarno pooštravanje spustile su dolar na najnižu razinu od travnja 2022. i pogurnule prinos na dvogodišnje obveznice na minimum u mjesec dana, piše Reuters.

Kretanje izvedenica kamatnih stopa reflektira da su tržišta u potpunosti prihvatila još jedno povećanje ključne stope kasnije ovog mjeseca, no očekivanja bilo kakvog daljnjeg povećanja su smanjena.

Slabiji dolar pomogao je cijenama zlata da dosegnu najvišu razinu u mjesecu, a cijene nafte kreću se iznad granice od 80 dolara po barelu. Fokus ulagača usmjeren je na objavu proizvođačkih cijena u SAD-u i zahtjeve za nezaposlene koji bi trebali pokazati nastavak smanjenja inflatornih pritisaka.

MSCI All Country indeks porastao je 0,5 posto na 691 bod, dosegnuvši novu najvišu razinu u godini. Dosad je od siječnja porastao 13,5 posto iako još uvijek nije nadoknadio gubitke iz lanjske godine. Europski STOXX indeks porastao je 0,7 posto.

U plusu je trgovinu u četvrtak zaključila Zagrebačka burza. Dionički indeks Crobex povećao je vrijednost 0,47 posto na 2374,72 boda. ‘Blue-chip’ dionički indeks Crobex10 porastao je 0,43 posto dosegnuvši 1383,83 boda. Najtrgovanija dionica ponovno je bila vrijednosnica Spana.

Komentirajte prvi

New Report

Close