‘Čini se da se lijepo vrijeme vratilo’: Dionička tržišta u uzletu nakon objava o značajnom popuštanju inflacije

Autor: Ana Blašković , 16. studeni 2023. u 10:50
Ulagači daju 30 posto šanse da bi Fed već u ožujku mogao smanjiti kamatne stope/SHUTTERSTOCK

Globalne dionice na dvomjesečnom rekordu, bliži se spuštanje kamata?

Svjetske dionice porasle su u srijedu na najvišu razinu u posljednja dva mjeseca na valu očekivanja završetka globalnog podizanja kamatnih stopa nakon izvješća u usporavanja inflacije u SAD-u i Europi.

Svjetski dionički indeks MSCI, koji prati dionice u 49 zemalja, porastao je 0,5 posto s objavom vijesti o značajnom popuštanju inflatornih pritisaka u Europi i najave državnog paketa pomoći u Kini.

Paneuropski indeks STOXX 600 u međuvremenu je ojačao 0,6 posto, a zamah je dobio nakon objave da je britanska inflacija u listopadu prikočila više od očekivanja što je potaknulo rast funte te oklade da će Bank of England sniziti stope do sredine iduće godine, piše Reuters.

Oporavak funte
“Čini se da se lijepo vrijeme vratilo. Tržište počinje cijeniti mogućnost smanjenja stopa u SAD-u i Europi. Mislim da će se rast dionica nastaviti u 2024., kao i obveznica, naravno, ovisno o međunarodnoj situaciji koja je i dalje komplicirana zbog rata u Ukrajini i na Bliskom istoku te trgovinskim napetostima s Kinom”, rekao je Carlo Franchini, voditelj institucionalnih klijenata u banci Ifigest u Milanu.

Britanski indeks potrošačkih cijena porastao je 4,6 posto u listopadu na godišnjoj razini, usporavajući s rujanskih 6,7 posto. Inflacija u Italiji i Francuskoj također se smanjila na 1,8 posto, odnosno 4,5 posto prošlog mjeseca. Potrošačke cijene u SAD-u u listopadu su ostale nepromijenjene u listopadu, dok im se prognozirao blagi rast.

U utorak je Nasdaq skočio 2,4 posto, a Russell 2000 indeks skočio je 5 posto. Američka valuta oslabjela je nakon objave brojki o inflaciji; dolarov indeks iznosio je 104,17, što je blizu najniže razine posljednja dva ovogodišnja mjeseca. Oboružani najnovijim informacijama o kretanju cijena, ulagači sada daju 30 posto šanse da bi Fed već u ožujku iduće godine mogao smanjiti kamatne stope.

Prinosi na 10-godišnje trezorske obveznice porasli su tri bazna boda na 4,47 posto, dok su prinosi na desetogodišnje njemačke državne vrijednosnice uglavnom ostali bez promjene.

Snuždeni sektor
Tržišta je potpomogla snažna industrijska proizvodnja i podaci o maloprodaji u Kini, kao i objava Bloomberga da tamošnja vlast planira bilijun juana, odnosno 137 milijardi dolara, jeftinog financiranja u pokušaju potakne oporavak tržišta nekretnina.

MSCI-jev najširi indeks azijsko-pacifičkih dionica izvan Japana ojačao je 2,7 posto. Hang Seng porastao je gotovo 4 posto u Hong Kongu zahvaljujući oporavku nekretninskih developera za više od 5 posto nakon proaktivnijeg pristupa Pekinga rješavanju duboke krize. Sektor nekretnina i dalje je snužden; ulaganja u razdoblju od siječnja do listopada pala su za 9,3 posto na godišnjoj razini.

Komentirajte prvi

New Report

Close