Globalna euforija: Najava početka kraja ere superjeftinog novca

Autor: Tomislav Pili , 16. prosinac 2021. u 22:00
Foto: Reuters

Nakon Wall Streeta, skočila i europska tržišta.

Globalni investitori ne skrivaju oduševljenje najavom američke središnje banke da će agresivnije podizati kamatne stope kako bi odgovorila na rast inflacije. Na europskim su burzama u četvrtak cijene dionica snažno porasle, kao i na Wall Streetu dan prije, nakon što je američka središnja banka odlučila ubrzati proces ukidanja monetarnih poticaja gospodarstvu. No, dodatni poticaj došao je i od Banke Engleske koja je, suprotno očekivanju ekonomista, jučer povećala kamatnu stopu sa 0,1 na 0,25 posto i tako postala prva velika središnja banka koja je poskupila cijenu novca od početka pandemije prije dvije godine. STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 13 sati u plusu 1,7 posto. Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 1,3 posto, na 7266 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 2 posto, na 15.780 bodova, a pariški CAC 1,6 posto, na 7039 bodova. Tako europski indeksi prate snažan rast cijena dionica na Wall Streetu u srijedu.

Nakon dvodnevne sjednice, čelnici američke središnje banke odlučili su zbog visoke inflacije ubrzati proces ukidanja gospodarskih poticaja, koje su uveli na početku koronakrize prije gotovo dvije godine. Tako će program otkupa obveznica završiti u ožujku, prije nego što se planiralo, dok će u idućoj godini, kako u prosjeku očekuju čelnici Feda, ključne kamatne stope biti povećane u tri navrata. Prvo povećanje kamata moglo bi uslijediti već krajem zime ili početkom proljeća, a do kraja godine ključna kamata mogla bi se približiti razini od 0,9 posto.

”Tržišta možda poručuju kako vjeruju da će inflacija zbog reakcije Feda biti pod kontrolom. Fed je poduzeo što se očekivalo. To će dodatno ojačati njegov kredibilitet i bit će, ukupno gledajući, neutralno ili pozitivno za tržište”, kaže Tom Martin, portfelj menadžer u tvrtki Globalt Investments.

Komentari (1)
Pogledajte sve

a ludila…najprije su burze suludo rasle zbog kamatnih stopa oko 0 i tresle se na samu pomisao poskupljenja bagatnog novca kojeg se velik dio slijevao na burze….sad se najavljuje poskupljenje tog istog novca i ide nova euforija jer novac postaje skuplji pa će ga manje dolaziti na burze…sasvim “logično”

New Report

Close