Gladni prinosa, strani investitori pojačano kupuju obveznice Kine

Autor: Tomislav Pili , 06. kolovoz 2020. u 21:59
Foto: Filip Brala/PIXSELL

Kineska 10-godišnja obveznica nudi za 2,5 postotna boda bolji prinos nego istovjetna američka .

Kupnje kineskih obveznica među stranim investitorima ove su godine dosegle nove rekordne razine s obzirom da dug drugog svjetskog gospodarstva po veličini nudi bolje prinose u odnosu na ostala velika gospodarstva. Prema izvješću agencije Moody’s, inozemni institucionalni investitori držali su zaključno s krajem lipnja obveznice denominirane u kineskoj valuti vrijedne 2,5 bilijuna juana, odnosno 360 milijardi dolara. Za usporedbu, godinu ranije portfelj stranih ulagača vrijedio je 2 bilijuna juana.

Taj bi se iznos u nastavku godine trebao dodatno povećati, s obzirom na najave ulaganja nekoliko dodatnih milijardi dolara u obveznice kineske vlade i banaka, samo tijekom srpnja. Dotok kapitala događa se istovremeno dok se kinesko gospodarstvo vraća ekonomskom rastu, što je jedna od prvih naznaka oporavka od krize uzrokovane koronavirusom u cijelom svijetu. Podsjetimo, u drugom tromjesečju kineski BDP ojačao je 3,2 posto na godišnjoj razini. S druge strane, golemi monetarni i fiskalni poticaji u Americi i Europi pritisnuli su još snažnije prinose na obveznice zapadnih država, pa kineski dug postaje sve privlačniji.

Prema podacima Eikona,10-godišnja kineska državna obveznica nudi za 2,5 postotna boda bolji prinos nego istovjetna američka obveznica. Hayden Briscoe, direktor obvezničkih tržišta Azije i Pacifika u UBS Asset Managementu, za Financial Times kaže kako je financijski svijet gladan pozitivnih prinosa na obveznice, a dodaje da se ulaganje u kineski dug isplati čak i nakon troškova zaštite od valutnog rizika.

Kinesko obvezničko tržište drugo je po veličini u svijetu. Unatoč pojačanom priljevu stranog kapitala u posljednje tri godine, trenutno je samo 2,4 posto kineskih obveznica u stranom vlasništvu, pokazuju podaci Moody’sa.

Komentirajte prvi

New Report

Close