Gitone Adriatic na 71,18% LRH, AZ fond prodao svih 8%, ‘mali’ drže još 2%

Autor: Suzana Varošanec , 24. studeni 2019. u 22:00
Mirovinski fond na uloženo u značajni paket hotelske tvrtke zaradio 36%/Goran Kovačić/PIXSELL

Žao nam je što je novi vlasnik najavio da planira povući dionicu s burze, kažu iz Udruge malih dioničara.

S kupnjom oko 17% dionica LRH kroz ponudu (4761 kn po dionici), većinski vlasnik liburnijske tvrtke Gitone Adriatic zaokružio je korporativnu akciju preuzimanja, i nakon preknjižbe i isplate dioničarima drži 71,18% LRH.

Nova Liburnija (Grad Opatija i tri općine) odlučile su zadržati kontrolni paket barem još godinu dana, a na trećoj poziciji je država (CERP) koja je dio prodala te ostala na 1,86% vjerojatno rezerviranih dionica. AZ mirovinski fond prodao je svih 8%, dok su mali dioničari (prije preuzimanja blizu 10%) u ponudi prodali oko 80%. Sad drže ukupno 1,96%, što otvara više pitanja pa i oko perspektive njihove udruge.

Predsjednik Udruge malih dioničara LRH Dražen Nikolić smatra da se radi vjerojatno o najmanje 200 preostalih malih dioničara, ali lako moguće i dosta više njih. Ne mali broj sa svega nekoliko dionica, kaže, još je iz vremena privatizacije, uglavnom nisu aktivni i ne trguju na burzi, pa očekuje da će se brzo vidjeti koliko je ostalo onih koji su bili članovi udruge. 

"Osobno mi se javilo nekoliko njih koji su planirali zadržati određeni dio dionica. S pozicije investitora koji su od privatizacije tvrtke ulagali novac u dionice LRH mogu reći da im je to vjerojatno bilo profitabilno, kao i za institucionalne ulagače kojih je bilo malo. Jedino se AZ fond priključio prije par godina sa značajnijom pozicijom, a kupili su po oko 3500 kn po dionici i sad ostvarili zaradu", kaže on. I dok zarada fonda iznosi cca 36%, mali dioničari izgleda nisu bili posebno zadovoljni cijenom u ponudi, jer su po Nikoliću, s obzirom na veličinu tvrtke, lokaciju i potencijal očekivali – više.

Ipak, ostala im je i po jedna dionica FTB turizma – LRHC, kojom se trenutno trguje na 1790 kn. Kad se to zbroji, Nikolić navodi da dolazimo do iznosa od 6550 kn po dionici LRH, tj. kako je dionica u trenutku kada je upravljanje LRH-om preuzeo Igor Šehanović vrijedila oko 1600-1700 kn, njegova računica pokazuje da je kapital dioničarima učetverostručen. 

"Žao nam je što je novi vlasnik u ponudi najavio da planira povući dionicu s burze, i vjerujem da je to bio i jedan od važnih razloga zašto su dioničari sada prodali dionicu u ponudi. Ako većinski ne želi suvlasnike – male dioničare, razumno mu je prodati dionice, a ne čekati da to provede istiskivanjem ili delistiranjem. Šteta, jer vjerujem da bi mnogi dioničari željeli ostati suvlasnici u LRH i pratiti nove vlasnike u ostvarivanju najavljenih ambicioznih planova", kaže.

Dodaje i da im ostaje FTB turizam, u kojem bivši većinski vlasnik LRH Darko Ostoja drži oko 86%, a najavljena su ulaganja i razvoj po modelu kako se to radilo u LRH. Ova skoro upola manja tvrtka po kapacitetima, po prihodima i zaradi raste brže od bivše matice, a kako najavljuje značajna ulaganja u povećanje kapaciteta, Nikolić kaže kako vjeruje da će većina ovdje ostati dioničari i dalje, bez obzira na to što su prodali dionice u LRH. 

Komentirajte prvi

New Report

Close