Fortenova grupa obvezala se preuzeti Žitnjak, kolika će biti cijena?

Autor: Jadranka Dozan , 08. lipanj 2022. u 12:39
Fortenova grupa je prije sklapanja posljednjih ugovora u vlasništvu imala nešto manje od 174 tisuće dionica Žitnjaka/I. Šoban/PIXSELL

Nakon jučer obavljene kupoprodaje dionica sa splitskim Capturisom i Zvonimirom Vukadinom.

Fortenova grupa uskoro će izaći s javnom ponudom za preuzimanje Žitnjaka. Matično društvo Grupe ovog je utorka izvijestilo o nastanku obveze objave ponude preuzimanja. Žitnjak je burzovno listana sastavnica nekadašnjeg sustava Agrokor koja je “preživjela” proces nagodbe, čime njezini manjinski dioničari (za razliku od od glavnih perjanica koje su proglašene nesolventnima) u konačnici nisu ostali bez dionica. Tijekom postupka izvanredne uprave, doduše, Žitnjaku je vrijednost kapitala smanjena sa 139 na 57 milijuna kuna, ali dionice barem nisu “izbrisane”. Burzovna cijena irelevantna Prema burzovnom priopćenju, ta je obveza za Fortenova grupu d.d. posljedica jučer ugovorene kupoprodaje dionica s dva najveća manjinska dioničara Žitnjaka – splitskom tvrtkom Capturis Miroslava Jeličića Purka s nešto više od 5 posto dionica u vlasništvu, te sa Zvonimirom Vukadinom koji drži nešto više od dva posto dionica. Fortenova grupa je prije sklapanja tih ugovora u vlasništvu imala nešto manje od 174 tisuće dionica koje predstavljaju 84,56 posto temeljnog kapitala Žitnjaka, a s dvjema ugovorenim kupnjama njezin udio u ukupnom broju glasova na skupštini raste na 91,64 posto. Preostalih oko 8,4 posto dionica je, prema godišnjem izvješću Žitnjaka za prošlu godinu, raspršeno među više od tisuću malih dioničara (2021. je zaključena s ukupno 1070 dioničara.). Cijena koju će im za dionice ponuditi Fortenova znat će se kad uslijedi objava ponude, a za to je prema zakonskim propisima prethodno potrebno ishoditi odobrenje Hanfe.

28,4

milijuna kuna uprihodio je Žitnjak u 2021. godini, što je blagi porast u odnosu na 23,8 milijuna iz 2020.
Realno je očekivati da će cijena biti istovjetna onoj koja je ugovorena s dva najveća manjinska dioničara, ali koliko je to, zasad se ne zna. Kako bilo, kod Žitnjaka za ponudu preuzimanja nije relevantna burzovna cijena (tromjesečni ponderirani prosjek) jer se tim dionicama trguje rijetko i zanemarivo malo, a u takvim slučajevima zakon predviđa elaborate o procjeni fer vrijednosti. U konačnici će to, prema svemu sudeći, završiti s cijenom po kojoj su ugovoreni otkupi spomenutih dvaju paketa, a ona je vjerojatno veća od onih po kojima se posljednjih mjeseci sporadično na ZSE izvrtio promet malim brojem dionica (do 135 kuna), a koje impliciraju tržišnu kapitalizaciju od skromnih 27 milijuna kuna. Izvansudska nagodba Inače, objava ponude za preuzimanje od strane Fortenova grupe je kakva-takva zadovoljština i mala pobjeda za najveće među malim dioničarima. Naime, još uoči skupštine Žitnjaka krajem 2019. iz Capturisa su u okviru podnošenja protuprijedloga tvrdili da je Fortenova bila u obvezi objave ponude preuzimanja, jer je stjecala dionice Žitnjaka nakon što je Uprava Žitnjaka objavila da je postupak izvanredne uprave nad tim društvom završen. Zbog toga su podnijeli i tužbu, a dva kupoprodajna ugovora s kojima je za Fortenovu ovaj tjedan nastala obveza objave preuzimanja zapravo su uslijedila kao izvansudska nagodba. Prema izvješću za prošlu godinu, Žitnjak je lani zabilježio porast prihoda sa 23,8 na 28,4 milijuna kuna, uz skromnih pola milijuna kuna iskazane neto dobiti.

Komentirajte prvi

New Report

Close