Faber zaziva pad od 30 posto, a kratka prodaja nikad niža

Autor: Tomislav Pili , 09. srpanj 2014. u 22:00
Analitičari očekuju blagu korekciju tijekom ljeta/REUTERS

Postotak posuđenih dionica za kratku prodaju najniži od rujna 2008. godine.

Dok najpoznatiji pesimist među američkim burzovnim stručnjacima smatra da je pucanje burzovnog balona već započelo, većina profesionalnih investitora i dalje vjeruje u rast tržišta.

U razgovoru za CNBC,  osvrćući se na dvodnevni pad Wall Streeta, Marc Faber ocjenjuje da je ovo početak ne samo izraženije korekcije, već početak medvjeđeg tržišta."Mislim da je stvoren kolosalni balon cijena svih vrsta imovine koji će puknuti, a možda je upravo i počeo pucati", istaknuo je Faber u emisiji "Futures Now". Inače, Faber već nekoliko godina upozorava na – prema njegovu mišljenju – neutemeljeni rast dioničkog tržišta i prognozira strmoglavi pad, ali ga je stvarnost do sada uporno demantirala. Svoje pogrešne prognoze i sam priznaje kazavši kako je "očito bio u krivu očekujući korekciju u posljednje dvije godine, a to se nije dogodilo od listopada 2011. kada je S&P 500 bio na 1074 bodova".

"Išli smo gore u ravnoj liniji bez veće korekcije od 11 posto i smatram da sada nećemo imati korekciju, već medvjeđe tržište", tvrdi Faber.Ako se obistine Faberova predviđanja, S&P 500 trebao bi sa sadašnjih razina biti srezan za 30 posto. Valja naglasiti kako i ostali analitičari, mnogo optimističniji od Fabera, predviđaju da tijekom ljeta tržištu predstoji blaga korekcija između pet i 10 posto. No, profesionalni investitori s obje strane Atlantika za sada ne vide razloga za pesimizam.

Naime, podaci Markita pokazuju da je postotak dionica koje su posuđene za kratku prodaju – koja se koristi kada se želi profitirati na padu cijena dionica – najmanji od propasti banke Lehman Brothers u rujnu 2008. godine. Unutar S&P 500 indeksa taj udjel iznosi oko dva posto, kao i unutar europskog indeksa Stoxx 600. Unutar britanskog FTSE All Share indeksa taj je udjel još manji i iznosi svega jedan posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close