Europski ulagači oprezni, dva su glavna razloga

Autor: Poslovni.hr/Hina , 18. kolovoz 2022. u 10:14
Foto: Pixabay

Većina kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavila je rezultate za drugo tromjesečje, pri čemu je njihova dobit porasla oko 9,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Prije mjesec i pol dana očekivao se rast zarada za 5,6 posto.

Na europskim se burzama u četvrtak ujutro trguje oprezno jer ulagači ne žele riskirati uoči izvješća o inflaciji u eurozoni, a suzdržani su i zbog poruka iz Europske središnje banke o još jednom znatnom povećanju kamata.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu 0,1 posto, oslabivši drugi dan zaredom.

Pritom je londonski FTSE indeks oslabio 0,13 posto, na 7.506 bodova, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,30 posto, na 13.670 bodova, a pariški CAC 0,20 posto, na 6.541 bod.

Ulagači su oprezni jer će danas Eurostat objaviti izvješće o inflaciji, koje će pokazati je li u srpnju inflacija dosegnula novu rekordnu razinu ili ponešto oslabila.

Članica odbora Europske središnje banke (ECB) Isabel Schnabel kazala je jutros da se inflacijski izgledi nisu poboljšali od srpnja, kada je ECB povećala kamate za 0,50 postotnih bodova, što sugerira da će se na sjednici čelnika banke idućega mjeseca zalagati za još jedno veliko podizanje kamata.

A na azijskim su burzama cijene dionica pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u minusu 0,4 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,8 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Južnoj Koreji, Šangaju i Hong Kongu skliznule između 0,2 i 0,6 posto.

Azijske ulagače pokolebao je jučerašnji pad cijena dionica na Wall Streetu. Dow Jones pao je 0,50 posto, dok je S&P 500 skliznuo 0,72, a Nasdaq indeks 1,25 posto.

Nakon što su dan prije solidni kvartalni poslovni rezultati trgovačkih lanaca Walmarta i Home Depota ohrabrili ulagače, jučer su ih razočarali rezultati Targeta.

Cijena dionice tog trgovačkog lanca pala je više od 2,5 posto, dok je indeks cjelokupnog trgovačkog sektora skliznuo 1,2 posto.

Nakon oštrog pada u prvoj polovici godine, S&P 500 indeks porastao je oko 13 posto od sredine lipnja, što se, među ostalim, zahvaljuje boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima kompanija.

Većina kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavila je rezultate za drugo tromjesečje, pri čemu je njihova dobit porasla oko 9,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Prije mjesec i pol dana očekivao se rast zarada za 5,6 posto.

Jučer je objavljen i zapisnik s nedavne sjednice američke središnje banke.

Iz tog su zapisnika ulagači zaključili da bi Fed u rujnu mogao podići kamatne stope za 0,50, a ne 0,75 postotnih bodova, kako se dosad očekivalo.

Kako bi suzbio inflaciju, koja se kreće na najvišim razinama u više od 40 godina, Fed je od ožujka podignuo kamatne stope za 2,25 postotnih bodova.

To će usporiti rast gospodarstva, no ulagači se nadaju da će ga Fed ‘mekano prizemljiti’, a ne gurnuti u duboku recesiju.

„Ulagači su nesigurni dok analiziraju Fedov zapisnik, koji je pokazao da će središnja banka nastaviti agresivno povećanje kamata dok ne suzbije inflaciju. Ipak, Fed je naznačio da bi uskoro mogao usporiti tempo zaoštravanja monetarne politike, ali i upozorio da rastu rizici od usporavanja gospodarstva”, pišu analitičari tvrtke Ord Minnett u osvrtu na situaciju na tržištima.

Komentirajte prvi

New Report

Close