Europski financijski regulator smatra da burzama ubrzo slijedi značajno ‘hlađenje’

Autor: Poslovni dnevnik , 02. rujan 2020. u 21:59
ESMA smatra da svjedočimo razdvajanju kretanja dioničkog tržišta i gospodarstva/Reuters

Burze u eurozoni porasle su 40 posto od sredine ožujka kada su uvedene stroge mjere zatvaranja radi suzbijanja pandemije.

Tržišta dionica mogla bi zabilježiti značajne korekcije nakon uzleta koji ih je doveo u raskorak s gospodarstvom pogođenim koronavirusom, upozorio je u srijedu europski regulator tržišta kapitala.

Svjedočimo možda razdvajanju kretanja na tržištima dionica, koja rastu, i gospodarstva pogođenog pandemijom COVID-19, što otvara pitanje održivosti trenutnog oporavka tržišta, istaknula je Europska agencija za vrijednosne papire i tržišta kapitala ESMA.

Rizici su na tržištima i dalje jako visoki, dodaje ESMA u najnovijem izvješću o trendovima i rizicima. Tržišta dionica u eurozoni porasla su 40 posto od sredine ožujka kada su zemlje uvele stroge mjere zatvaranja kako bi suzbile pandemiju koronavirusa, što je mnoge zemlje gurnulo u recesiju.

Međunarodni monetarni fond (MMF) očekuje da će bruto domaći proizvod (BDP) eurozone ove godine pasti više od 10 posto, uz tek blagi oporavak u 2021.

Institucionalni i mali ulagači suočeni su s produljenim razdobljem rizika novih, potencijalno i značajnih, tržišnih korekcija, poručuje ESMA.

Posebno zabrinjava potencijalni negativan utjecaj tih rizika na poduzeća u EU i na kvalitetu njihovih kredita te na kreditne institucije, dodaje agencija.

No, trenutna situacija na europskim i svjetskim burzama sugerira kako investitori ne dijele ESMA-ino mišljenje.

Na europskim su burzama u srijedu cijene dionica porasle, nakon četiri dana pada, jer su ulagače ohrabrile naznake daljnjeg oporavka najvećih svjetskih gospodarstava od koronakrize.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 16 sati u plusu 1,7 posto, nakon što je u prethodna četiri dana izgubio više od 2 posto.

Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 1,3 posto, na 5938 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 2,1 posto, na 13.242 boda, a pariški CAC 1,95 posto, na 5034 boda.

Komentirajte prvi

New Report

Close