Europske i azijske burze dosegle najviše razine u posljednja dva mjeseca

Autor: Tomislav Pili , 29. travanj 2020. u 22:00
Njemački burzovni indeks DAX oko 15 sati jačao je 1,7 posto/REUTERS

Investitori su očekivali i poruke da će američka središnja banka zadržati popustljivu monetarnu politiku dokle god to bude potrebno.

Na europskim i azijskim burzama u srijedu su cijene dionica porasle treći dan zaredom jer su ulagače ohrabrile vijesti o postupnom ukidanju restriktivnih mjera koje su ranije bile uvedene radi suzbijanja koronavirusa. STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 15 sati u plusu 0,9 posto, nakon što je dan ranije skočio 1,7 posto i dosegnuo najvišu razinu u sedam tjedana.

Najave u mnogim državama

Istovremeno je je londonski FTSE indeks ojačao 1,8 posto, na 6066 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,7 posto, na 10.981 bod, a pariški CAC 0,9 posto, na 4612 bodova. Rast burzi zahvaljuje se najavama mnogih država u svijetu, od SAD-a, preko Europe do Australije, o postupnom popuštanju restriktivnih mjera koje su ranije uvedene kako bi se suzbio koronavirus.

Ulagači se nadaju da će se gospodarski život uskoro normalizirati, a da će dosad uvedene goleme fiskalne i monetarne poticajne mjere ublažiti recesiju. A kolike je gospodarske štete nanijela kronakriza, pokazalo, među ostalim, izvješće o bruto domaćem proizvodu (BDP) SAD-a. Ured za ekonomske analize objavio je da se najveće svjetsko gospodarstvo u prvom tromjesečju smanjilo za 4,8 posto.

0,9

posto bio je u plusu STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica oko 15 sati, nakon što je dan ranije skočio 1,7 posto

To je prvi negativni kvartalni rezultat američkog gospodarstva od prvog tromjesečja 2014. kada je pad iznosio 1,1 posto. Najveći uteg bio je pad osobne potrošnje, investicije, izvoz i zalihe, pokazalo je izvješće. Primjerice, osobna potrošnja koja čini 67 posto američkog BDP-a srezana je 7,6 posto. Izvoz je pao 8,7 posto, uvoz čak 15,3 posto, ukljućujući i 30-postotni pad usluga.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjivali su u prosjeku da je BDP u proteklom kvartalu pao 4 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što bi bio najveći pad od financijske krize 2009. godine. Ipak, valja naglasiti kako je američki BDP znatno manje pao nego na vrhuncu prošle ekonomske krize kada je u četvrtom tromjesečju 2008. zabilježeno potonuće od čak 8,4 posto. Neki ekonomisti u anketi očekivali su čak i pad od 15 posto, što bi bio rekordni negativni rezultat u povijesti.

Podrška i od nafte

U utorak je počela dvodnevna sjednica čelnika američke središnje banke, pa su investitori u srijedu očekivali i priopćenje o njihovim zaključcima. Na tržištima su se, međutim, očekivale poruke da će središnja banka zadržati popustljivu monetarnu politiku dokle god to bude potrebno, što bi podržalo tržište, kažu analitičari. Do zaključenja broja odluka Feda nije bila poznata.

Podršku tržištima pruža i rast cijena nafte jer se ulagači nadaju da će s oživljavanjem gospodarstava ojačati i potražnja za ‘crnim zlatom’. Na londonskom je tržištu cijena barela u srijedu porasla 3,6 posto, na 21,20 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio oko 11 posto, na 13,65 dolara.  I na azijskim su burzama cijene dionica jučer porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio u plusu 0,7 posto, dosegnuvši najvišu razinu u sedam tjedana.

Pritom su indeksi u Singapuru, Šangaju, Hong Kongu, Južnoj Koreji i Australiji porasli između 0,2 i 1,2 posto. Što se tiče kineskih dionica, valja naglasiti kako je indeks Šangajske burze porastao 0,4 posto dok je burza i Shenzenu pala 0,1 posto. Na Tokijskoj se burzi, pak, zbog praznika jučer nije radilo.

Komentirajte prvi

New Report

Close