Europske burze slabe četvrti dan zaredom

Autor: Poslovni.hr/Hina , 10. rujan 2014. u 10:24
Foto: Thinkstock

Na europskim su burzama cijene dionica jutros pale, četvrti dan zaredom.

Na europskim su burzama cijene dionica jutros pale, četvrti dan zaredom, što je posljedica strahovanja ulagača od povećanja kamata u SAD-u i gospodarskih posljedica novih sankcija protiv Rusije.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu 0,2 posto, na 1.382 boda, što je već četvrti dan zaredom kako slabi nakon što je prošloga četvrtka dosegnuo najvišu razinu u šest i pol godina.

Pariški CAC, londonski FTSE i frankfurtski DAX indeks bili su u 9,30 sati na gubitku između 0,2 i 0,7 posto.

Europske ulagače razočarao je jučerašnji pad S&P 500 indeksa na Wall Streetu ispod psihološki važne razine od 2.000 bodova, što je posljedica špekulacija kako bi Fed mogao početi povećavati ključne kamatne stope prije nego što se očekivalo i bržim tempom, s obzirom da se situacija u američkom gospodarstvu poboljšava.

Rekordno niske kamatne stope Feda i druge monetarne mjere godinama su održavale tržišne kamate niskima, što je poticalo kreditiranje i rast cijena dionica.

Međutim, odnedavno Fed smanjuje programe kupnje obveznica, a iduće se godine očekuje i prvo povećanje ključnih kamata od financijske krize 2008. godine. Pitanje je samo kada će porasti cijena novca, u prvom ili drugom dijelu 2015. godine.

Ulagači se plaše i gospodarskih posljedica novih sankcija Europske unije protiv Rusije zbog njezine uloge u sukobu u Ukrajini. O tome će se danas odlučivati u Bruxellesu.

Sankcije bi trebale ograničiti pristup tržištima kapitala ruskim bankama i naftnim kompanijama, kao što su Rosneft, Transneft i Gazprom.

Među najvećim je gubitnicama, s padom cijena za više od 2 posto, jutros dionica ARM Holdinga, dobavljača Applea. Apple je jučer predstavio nove modele iPhonea i druge nove proizvode, no to nije impresioniralo ulagače, pa je cijena dionice najveće američke kompanije po tržišnoj kapitalizaciji skliznula 0,4 posto.

I na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros pale. Porastao je samo Nikkei indeks Tokijske burze, za 0,3 posto, na 15.788 bodova.

To se zahvaljuje slabljenju jena prema dolaru, zbog čega su porasle cijene dionica japanskih izvoznika. Zbog slabljenja jena, naime, njihovi proizvodi na svjetskom tržištu postaju konkurentniji.

Komentirajte prvi

New Report

Close