Europske burze rastu drugi dan zaredom

Autor: Poslovni.hr/Hina , 04. listopad 2022. u 10:20
Foto: Pixabay

Snažan skok cijena dionica u Australiji zahvaljuje se odluci tamošnje središnje banke o povećanju kamata za samo 0,25 postotnih bodova, na 2,60 posto, dok se očekivalo povećanje od 0,50 postotnih bodova.

Na europskim su burzama u utorak ujutro cijene dionica porasle, drugi dan zaredom, pa tako prate jučerašnji snažni rast burzovnih indeksa na Wall Streetu.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu oko 1,5 posto, nakon što je jučer blago porastao.

Jutros je londonski FTSE indeks ojačao 1,18 posto, na 6.990 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,67 posto, na 12.413 bodova, a pariški CAC 2,04 posto, na 5.912 bodova.

I na azijskim su burzama cijene dionica porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u plusu 1,95 posto, nakon višednevnog pada.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skočio gotovo 3 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji i Australiji porasle između 2,5 i 3,75 posto. U Šangaju i Hong Kongu danas se zbog praznika ne radi.

Snažan skok cijena dionica u Australiji zahvaljuje se odluci tamošnje središnje banke o povećanju kamata za samo 0,25 postotnih bodova, na 2,60 posto, dok se očekivalo povećanje od 0,50 postotnih bodova.

To je šesto zaredom povećanje cijene novca australske središnje banke, no ulagače je ohrabrila poruka čelnika banke da situacija omogućava blaže zaoštravanje monetarne politike. To znači da procjenjuju da inflacijski pritisci popuštaju.

Pozitivno je na tržište utjecalo i smirivanja situacije u Britaniji, nakon što je vlada odustala od kontroverznog plana smanjenja poreza za najbogatije, a drastičnog povećanje javnog duga.

Financijski plan koji je vlada premijerke Liz Truss predložila prije desetak dana izazvao je potrese na financijskim tržištima i potopio funtu na rekordno nisku razinu od 1,0327 dolara.

No, zahvaljujući intervencijama britanske središnje banke na tržištu obveznica, posljednjih se dana tečaj funte oporavio, pa se jutros kreće oko 1,13 dolara.

Ulagače je ohrabrio i jučerašnji snažni rast Wall Streeta. Dow Jones porastao je 2,66 posto, dok je S&P 500 skočio 2,59, a Nasdaq indeks 2,27 posto.

To se, među ostalim, zahvaljuje padu prinosa na obveznice, koji su posljednjih tjedana snažno rasli zbog povećanja kamata Feda.

„Pad prinosa pozitivno utječe na tržište dionica jer to podržava potražnju za rizičnijim investicijama”, kaže Art Hogan, strateg u tvrtki B. Riley Wealth.

Pozitivno su na tržište utjecali i podaci koji ukazuju na usporavanje rasta gospodarstva.

Izvješće Instituta za upravljanje nabavom (ISM) pokazalo je da je PMI indeks proizvodne aktivnosti u rujnu iznosio 50,9 bodova, što je najsporiji rast aktivnosti u gotovo dvije i pol godine.

Pritom su pale nove narudžbe, što bi, kažu analitičari, moglo značiti da je oslabila potražnja za robama zbog rasta kamatnih stopa. A to bi moglo usporiti inflaciju.

„Ti su podaci zapravo slabiji nego što se očekivalo, a to je, neuobičajeno, dobra vijest za tržište dionica. U posljednje su vrijeme dobri gospodarski pokazatelji poticali ulagače na prodaju dionica, a sada je prvi put negativna vijest potaknula kupnju dionica”, objašnjava Art Hogan.

Komentirajte prvi

New Report

Close