Europske burze počele vjerovati da se dužnička kriza može obuzdati

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. listopad 2012. u 16:10
Epa

Europske dionice ojačale su u srijedu nakon što je agencija Moody’s potvrdila važeći kreditni rejting Španjolske, što je poduprlo očekivanja da se dužnička kriza u eurozoni može obuzdati.

 Europske dionice ojačale su u srijedu nakon što je agencija Moody's potvrdila važeći kreditni rejting Španjolske, što je poduprlo očekivanja da se dužnička kriza u eurozoni može obuzdati.

Londonski FTSE porastao je 0,5 posto na 5.899 bodova, frankfurtski DAX za 0,1 posto na 7.384 boda, dok je pariški CAC bio u plusu 0,3 posto i iznosio je 3.510 bodova. Španjolska se i dalje nalazi pod pritiskom da prihvati paket pomoći koji bi joj pomogao da se lakše nosi sa teretom duga.

U utorak je agencija Moody's potvrdila važeći kreditni rejting Španjolske, što je prigušilo strahove da bi španjolske obveznice mogle biti ocijenjene 'bezvrijednima', čime se ulagačima sugerira da ih ne kupuju. Pritom su u Moody'su naglasili da se njihova odluka temelji na pretpostavci da će Madrid zatražiti pomoć kako bi obuzdao svoje troškove zaduživanja.

Iako se još uvijek ne zna kada će Španjolska zatražiti pomoć, trgovci i ulagači ističu da se raspoloženje vezano za dužničku krizu eurozone poboljšava. "Budući da je pozornost gotovo u potpunosti usmjerena na problematično područje Europe, ako zaista dobijemo signal o svjetlu na kraju tunela, možda nas čeka bolje raspoloženje na tržištima", rekao je Richard Robinson iz britanske tvrtke Ashburton. Španjolski IBEX porastao je 1,5 posto nakon što je odluka agencije Moody's snizila španjolske prinose na državne obveznice na najnižu razinu od početka travnja.

Španjolske banke Santander i BBVA isticale su se među dobitnicima, ojačavši 2,5 odnosno 3,9 posto. Među pojedinačnim dionicama isticao se pak finski proizvođač motora za elektrane Wartsila čije su cijene dionica skočile za 8,5 posto nakon što je povisio prognozu dobiti u cijeloj godini.

Francuska je pak prehrambena grupa Danone izgubila na vrijednosti četiri posto nakon objave poslovnog izvješća koje je pokazalo sporiji rast prihoda u ključnom odjelu mliječnih proizvoda. Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu u plusu 1,2 posto, na 8.806 bodova.

Komentirajte prvi

New Report

Close