Europske burze oprezno čekaju dogovor Kine i SAD-a

Autor: Poslovni dnevnik , 18. veljača 2019. u 22:00
Azija je optimističnija, pa je japanski Nikkei indeks skočio 1,8 posto/REUTERS

Obje strane imaju dobre razloge zbog kojih žele postići trgovinski sporazum, smatraju analitičari.

Nada u postizanje trgovinskog sporazuma između dva vodeća svjetska gospodarstva podržala je blagi optimizam na najvećim burzama.

Na europskim se burzama u ponedjeljak trgovalo oprezno, nakon snažnog rasta cijena dionica prošloga tjedna jer ulagače zabrinjava usporavanje rasta globalnog gospodarstva, dok tržištima podršku pruža nada u trgovinski dogovor između SAD-a i Kine. STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 15.30 sati gotovo nepromijenjen u odnosu na petak, kada je dosegnuo najvišu razinu u četiri mjeseca od 11.300 bodova.

Londonski FTSE indeks ojačao je simboličnih 0,06 posto, na 7241 bod, dok je pariški CAC bilježio nešto snažniji rast od 0,3 posto, na 5169 bodova. Europskim tržištima podršku pruža skok S&P 500 i Dow Jones indeksa u petak na Wall Streetu za više od jedan posto, nakon poruka iz Washingtona i Pekinga da je u prošlotjednim pregovorima postignut načelni konsenzus po nekim ključnim trgovinskim pitanjima i da će se pregovori nastaviti ovoga tjedna u Washingtonu.

 

200 mlrd.

dolara kineskog izvoza moglo bi se snažnije cariniti

To je potaknulo nadu da bi se uskoro mogao postići trgovinski dogovor i okončati carinski rat koji su lani vodila ta dva najveća svjetska gospodarstva. Donedavno je predsjednik SAD-a Donald Trump poručivao da bi, ako dogovor ne bude postignut do 1. ožujka, odmah nakon toga mogao povećati carine s 10 na 25 posto na 200 milijardi dolara vrijedan uvoz kineskih proizvoda. No, prošloga je tjedna kazao da je voljan produljiti rok za trgovinski dogovor s Kinom i nakon 1. ožujka ako vidi da pregovori dobro napreduju.

"Smatramo da obje strane imaju dobre razloge zbog kojih žele postići dogovor. A kako su dobro motivirane, veća je vjerojatnost da će se dogovor sklopiti nego da neće", pišu analitičari CBA u osvrtu na situaciju na tržištima. S druge strane, ulagače zabrinjava usporavanje rasta eurozone, kao i drugih najvećih svjetskih gospodarstava, prvenstveno kineskoga, što bi moglo negativno utjecati na poslovne rezultate kompanija. A na azijskim su burzama cijene dionica jučer su porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio u plusu 0,9 posto.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks skočio 1,8 posto, na 21.281 bod. Cijene dionica u Singapuru, Australiji, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Šangaju porasle su između 0,3 i 1,7 posto. Uz vjeru u dogovor Kine i Amerike, tržišta podržava nada ulagača u nove poticajne monetarne mjere, s obzirom na usporavanje rasta gospodarstava u regiji. Kineska središnja banka već je u tamošnji bankarski sustav ubrizgala dosad rekordni iznos novih kredita, a poticajne mjere očekuju se i u Singapuru, nakon što je objavljeno da je u siječnju izvoz te zemlje pao. 

Komentirajte prvi

New Report

Close