Europske burze oporavile se od šoka

Autor: Poslovni dnevnik , 23. veljača 2022. u 22:00
Indeksi su porasli, ali su investitori i dalje oprezni oko ukrajinske krize/REUTERS

Podršku tržištima pružaju bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati većine europskih kompanija.

Na europskim su burzama u srijedu cijene dionica porasle, nakon pada u utorak, jer se ulagači nadaju da će se sukob između Zapada i Rusije u vezi Ukrajine ipak riješiti diplomatskim putem. STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 13 sati u plusu 0,6 posto i tako je nadoknadio većinu gubitaka.

Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 0,4 posto, na 7526 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,65 posto, na 14.788 bodova, a pariški CAC 1,1 posto, na 6883 bodova.

Podršku tržištima pružaju bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati većine europskih kompanija. Uz to, ulagači se nadaju da će se sukob između Zapada i Rusije u vezi Ukrajine ipak riješiti diplomatskim putem, no i dalje su oprezni jer ta kriza još uvijek nije završena.

Tržišta su se umirila nakon oštrog pada u utorak jer je prvotni šok zbog ulaska ruske vojske u dvije odmetnute proruske regije na istoku Ukrajine splasnuo. To je izazvalo oštre osude Zapada i sankcije protiv Rusije, no splasnula su strahovanja od rata na istoku Europe.

Predsjednik SAD-a Joe Biden objavio je prvi val sankcija protiv Rusije i poručio da se nada da je i dalje moguće diplomatsko rješenje. Biden je kazao i kako SAD nema namjeru ratovati s Rusijom, a da su sankcije, među ostalim, usmjerene na ruske banke i državni dug.

Britanija je također objavila sankcija protiv Rusije, dok je Njemačka zamrznula plinovod Sjeverni tok 2, koji je trebao znatno povećati prodaju ruskog plina. Cijene plina skočile su u Europi 11 posto.

“Mjere koje je objavio Biden nisu tako oštre kao što su se ulagači plašili. No, i dalje očekujem nestabilno trgovanje jer ukrajinsko-ruska kriza nije gotova”, kaže Alan Lancz, predsjednik u tvrtki Alan B. Lancz & Associates.

Komentirajte prvi

New Report

Close