Europske burze brine što trgovinski rat pokazuje zube

Autor: Poslovni.hr , 14. siječanj 2019. u 22:00
Njemački indeks DAX skliznuo je više od pola posto/REUTERS

Slabi podaci o kineskom izvozu ojačali strahovanja o pritisku na drugo globalno gospodarstvo.

Na europskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica pale jer je ulagače uznemirio najveći pad kineskog izvoza u posljednje dvije godine, što je potaknulo bojazni od bržeg nego što se očekivalo usporavanja rasta kineskog, ali i globalnog gospodarstva.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 15.45 sati u minusu 0,8 posto, nakon što je prošloga tjedna porastao 1,7 posto. Pritom je londonski FTSE indeks oslabio jedan posto, na 6850 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,6 posto, na 10.823 boda, a pariški CAC 0,7 posto, na 4745 bodova. Pad cijena dionica posljedica je izvješća prema kojemu je kineski uvoz u prosincu prošle godine pao za 7,6 posto u odnosu na isti mjesec godinu dana prije, dok je izvoz skliznuo 4,4 posto. To su znatno slabiji podaci nego što se očekivalo, s obzirom da su analitičari u anketi Reutersa procjenjivali da je uvoz porastao za 5, a izvoz za 3 posto.

Najveći pad kineskog izvoza u posljednje dvije godine ojačao je strahovanja ulagača da je trgovinski rat između SAD-a i Kine snažno pritisnuo kinesko gospodarstvo, čiji se rast već ionako posljednjih godina usporavao. Kineske su vlasti lani uvele niz mjera za poticanje rasta, od ubrzanja investicija u infrastrukturu do smanjenja obveznih rezervi banaka kako bi mogle više kreditirati građane i kompanije, no trgovinski sukob sa SAD-om ostavio je, čini se, dublje ožiljke nego što se očekivalo.

Stoga se ulagači nadaju da će Kina i SAD uskoro postići trgovinski dogovor. Nakon što je u Pekingu prošloga tjedna završen prvi ovogodišnji krug trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine na nižoj razini, do kraja ovoga mjeseca zamjenik kineskog premijera Liu He vjerojatno će doći u Washington na nastavak pregovora. Podizanje pregovora na višu razinu podržava nadu ulagača u dogovor Washingtona i Pekinga u zadanom roku do 2. ožujka, premda analitičari kažu da su dvije strane i dalje vrlo udaljene u vezi zahtjeva SAD-a za strukturnim reformama u Kini, uključujući prava intelektualnog vlasništva i prisilnog transfera tehnologije.

Europski su ulagači suzdržani i zbog toga što bi u utorak britanski parlament trebao glasovati o brexitu, a vrlo je neizvjesno kakva će biti odluka. Zbog toga, ali i očekivanja slabog rasta zarade kompanija oslabili su i američki burzovni indeksi. Dow Jones je oko 16 sati gubio 150 bodova i kretao se oko 23.850 bodova dok je S&P 500 s minusom od 0,7 posto vrijedio 2560 bodova. I na azijskim su burzama cijene dionica pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio u minusu jedan posto, nakon što je prošloga tjedna dosegnuo najvišu razinu u mjesec i pol dana. Na Tokijskoj se burzi zbog praznika nije radilo. 

Komentirajte prvi

New Report

Close