Europske burze blago se oporavile od oštrog pada

Autor: Poslovni.hr , 22. rujan 2020. u 21:59
Njemački burzovni indeks DAX ojačao je gotovo jedan posto, Foto: REUTERS

Pod pritiskom je bankarski sektor nakon medijskih napisa o sumnjivim transferima.

Na europskim su burzama u utorak cijene dionica porasle, nakon oštrog pada dan prije, a trguje se oprezno zbog novih restrikcija povezanih sa suzbijanjem širenja koronavirusa. STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 15.30 sati u plusu 0,5 posto, nakon što je u ponedjeljak potonuo 3,2 posto.

Pritom je londonski FTSE indeks porastao 0,7 posto, na 5842 boda, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,9 posto, na 12.660 bodova, a pariški CAC 0,4 posto, na 4810 bodova. Nakon što su u ponedjeljak europske burze zabilježile najveći dnevni pad u posljednja tri mjeseca, u utorak su se tržišta stabilizirala. U tehnološkom su sektoru cijene dionica u prosjeku porasle 1,5 posto, a u zdravstvenom 0,6 posto. S druge strane, cijene dionica u turističkom sektoru pale su daljnjih 0,7 posto, nakon što su dan ranije potonule više od 5 posto. Posljedica je to rekordnih brojki o novozaraženima koronavirusom u nekim europskim zemljama, zbog čega su, primjerice, Danska i Grčka, ponovno uvele restriktivne mjere kako bi suzbile širenje virusa. Velika Britanija također uvela nove restriktivne mjere, ograničenja u radu restorana, klubova, kafića te pivnica.

Uz to, pod pritiskom je bankarski sektor nakon medijskih napisa o sumnjivim transferima koje su te banke provodile, što izaziva sumnju u pranje novca. Među ostalim, za to se prozivaju JPMorgan Chase, HSBC, Standard Chartered, Deutsche Bank i Bank of New York Mellon. U utorak su cijene dionica u bankarskom sektoru skliznule daljnjih 0,3 posto, nakon što su u ponedjeljak potonule 5,7 posto. S druge strane, na azijskim su burzama cijene dionica jučer pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio u minusu 0,7 posto, oslabivši drugi dan zaredom. Pritom su cijene dionica u Šangaju, Singapuru, Hong Kongu, Australiji i Južnoj Koreji pale između 0,2 i 1,9 posto. Na Tokijskoj se burzi zbog praznika ne radi. „Premda su pale cijene dionica u svim sektorima, najviše su pogođeni sektori koji su najviše osjetljivi na gospodarska kretanja. Čini se da Washington nije ništa bliže četvrtom paketu poticajnih mjera”, kaže David Joy, strateg u tvrtki Ameriprise.

Azijski ulagači su oprezni i zbog naznaka da oporavak najvećih svjetskih gospodarstava gubi na zamahu.

Komentirajte prvi

New Report

Close