Esport tvrtka u koju je uložio David Beckham izlazi na Londonsku burzu

Autor: Tomislav Pili , 10. rujan 2020. u 22:00
Foto: Martin Rickett/Press Association/PIXSELL

Guild Esports u koji je udjel kupila Beckhamova investicijska tvrtka 
DB Ventures namjerava prikupiti 20 milijuna funti kako bi angažirala 20 profesionalnih igrača videoigara.

Europska tržišta kapitala ove godine bilježe slabiji interes kompanija za uvrštenje dionica od američkih burzi, ali to ne sprečava tvrtku u vlasništvu nekadašnje nogometne zvijezde Davida Beckhama da prikupi kapital u Londonu. Kako navodi Financial Times, tvrtka za esport Guild Esports u kojoj Beckhamova investicijska kompanija DB Ventures drži manjinski udjel namjerava na Londonskoj burzi prikupiti 20 milijuna funti u početnoj ponudi dionica (IPO).

Novac bi iskoristili za angažiranje 20 profesionalnih igrača videoigara do kraja iduće godine te daljnja ulaganja u poslovanje.

Kompanija osnovana prije samo godinu dana u tom bi IPO-u ciljala vrednovanje od 50 milijuna funti, tvrde upućeni izvori FT-a. U tom bi slučaju ciljano vrednovanje bilo doslovno prepolovljeno, s obzirom da je prijašnji cilj bio 100 milijuna funti. Smanjenje vrednovanja navodno odražava tržišne okolnosti te razgovore s investitorima i savjetnicima posljednjih mjeseci. Tijekom ljeta Guild Esports je prikupio 5 milijuna funti u rundi dokapitalizacije. Upućeni izvori također navode kako će kompanija uvrstiti na burzu 40 posto udjela. No, početna ponuda dionica testirat će interes ulagača prema rastućem esport sektoru koji je sve popularniji, posebice među muškarcima mlađima od 35 godina. Carleton Curtis, izvršni predsjednik Guild Esportsa i nekadašnji direktor Activision Blizzarda, izdavača videoigara, ističe kako je jedan od motiva za izlazak na burzu davanje mogućnosti obožavateljima da kupe dionice kompanije. S obzirom da su tijekom mjera suzbijanja pandemije koronavirusa sportski događaji bilo otkazani, porastao je broj gledatelja mečeva u videoigrama. Prema podacima pružatelja podataka Newzoo, esportovi imaju globalnu publiku od 500 milijuna ljudi, a lani su generirali prihode od milijardu dolara.

Guildovi igrači natjecat će se u igrama Fortnite, CS: Go, Rocket League i Fifa. Osvajanje novčanih nagrada na esport turnirima jedan je od potencijalnih izvora prihoda za Guild. No, kompanija se nada da će profitirati i od slave Davida Beckhama – bivšeg nogometaša Manchester Uniteda i engleskog reprezentativca – i privući sponzore.

Kompanija godišnje namjerava prikupiti 5 milijuna funti prihoda od sponzorstava. Prema tvrdnjama upućenih izvora, sadašnji dioničari, uključujući i Beckhama, zadržat će svoje udjele nakon IPO-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close