EBRD-ov program analizira četiri kompanije sa Zagrebačke burze

Autor: Tomislav Pili , 20. svibanj 2020. u 22:00
Ivana Gažić /MARKO PRPIĆ/PIXSELL

Kompanije uključene u program su AD Plastik, Arena Hospitality Group, Ilirija i Zagrebačka burza.

Prve četiri kompanije uvrštene na Zagrebačkoj burzi ušle su u program Europske banke za obnovu i razvitak (EBRD) koji bi trebao povećati njihovu atraktivnost među ulagačima.

Inicijativu financira TaiwanBusiness EBRD fond za suradnju, a ima za cilj povećati javnu dostupnost analiza malih i srednji poduzeća uvrštenih na regionalne burze, koje su investitorima temelj za odluku o ulaganju. Kompanije uključene u program su AD Plastik, Arena Hospitality Group, Ilirija i Zagrebačka burza.

Da bi ušli u ovaj program, morale su ispunjavati kriterije tzv. brzorastućeg tržišta malih i srednjih poduzeća u skladu s MiFID II regulativom te dodatne uvjete kao što su određeni broj slobodnih dionica, redovito izvještavanje na engleskom jeziku te nedostatak sustavnog istraživanja.

Inače, dvogodišnji program uključuje praćenje i analizu 20 tvrtki uvrštenih na burze u Bugarskoj, Hrvatskoj, Sjevernoj Makedoniji, Rumunjskoj, Srbiji i Sloveniji, a analitička izvješća bit će javno dostupna na internetskoj stranici projekta.

Analize će raditi kompanija Wood & Co, koju je odabrao EBRD. Trenutno su objavljene analize za četiri kompanije, dok će ostale analize biti objavljivane tijekom sljedećih mjeseci. Predviđena je objava najmanje pet analiza za svaku kompaniju.

“Nedostatak informacija o kompanijama često je glavna prepreka za donošenje odluke o investiranju”, izjavila je predsjednica Uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić. Dodala je da će neke hrvatske dionice u ovom programu, uključujući i ZSE, prvi put biti pokrivene istraživanjem.

New Report

Close