Dvije tvrtke podigle Wall Street na rekordnu razinu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. srpanj 2019. u 10:16
Foto: Getty Images

Snažne zarade Alphabeta i Starbucksa podigle su u petak na Wall Streetu S&P 500 i Nasdaq indeks na nove rekordne razine, a pozitivno je na tržište utjecao, bolje nego što se očekivalo i podatak o rastu američkog gospodarstva.

Dow Jones indeks u petak je ojačao 0,19 posto, na 27.192 boda, dok je S&P 500 porastao 0,74 posto, na 3.025 bodova, a tehnološki Nasdaq 1,11 posto, na 8.330 bodova.

Američko gospodarstvo u drugom je tromjesečju ove godine poraslo za 2,1 posto u odnosu na isto razdoblje lani, pokazalo je u petak izvješće američkog ministarstva trgovine.

To je sporije u odnosu na rast u prvom tromjesečju od 3,1 posto, ali više od procjena analitičara, koji su očekivali rast od 1,8 posto.

Najnoviji podatak o BDP-u ojačao je očekivanja investitora da će Fed idućega tjedna sniziti kamatne stope.Takva očekivanja ovog su mjeseca već poduprla rast na Wall Streetu i dosezanje novih povijesno najviših razina.

"To je baš ono što je tržište trebalo – ne tako slab podatak koji bi upućivao na ubrzano usporavanje gospodarskih aktivnosti, niti tako snažan da bi Fed odustao od snižavanja kamatnih stopa", kaže Art Hogan, strateg u tvrtki National Securities.

U dva tjedna od početka sezone objave poslovnih rezultata već je 218 kompanija čije su dionice sadržane u S&P 500 indeksu objavilo svoja izvješća, pri čemu je otprilike njih 75 posto premašilo očekivanja analitičara.

U petak je cijena dionice Starbucksa uzletjela 8,9 posto, na rekordnu razinu, nakon što je taj najveći svjetski lanac kafića ostvario najveću stopu rasta prometa u zadnje tri godine.

Još više porasla je cijena dionice Alphabeta, za 9,6 posto, budući da su prihodi te matične kompanije Googlea u drugom tromjesečju premašili očekivanja analitičara.

I na europskim su burzama cijene dionica u petak porasle. Londonski Ftse indeks ojačao je 0,8 posto, na 7.549 bodova, frankfurtski DAX za 0,5 posto, na 12.419 bodova, a pariški CAC za 0,6 posto, na 5.610 bodova.

Komentirajte prvi

New Report

Close